Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bolojan Johannisnak kampányol

„Szavazzanak Klaus Johannisra az elnökválasztás második, november 16-án megtartandó fordulójában” – ezt javasolja Ilie Bolojan polgármester (képünkön) nemzetiségi és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül Nagyvárad és Bihar megye lakóinak.

bolojan

A váradi polgármester élesen kritizálta a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét, és azt is elmondta, szerinte a mostani a legmocskosabb kampány, ami látott. Egy Johannis-ellenes nyomtatványt is kiosztottak, melyen Johannist többek között gyermekkereskedelemmel és a nyugdíjak csökkentésének szándékával támadják, emögött a hazugság mögött a PSD áll, mondta Bolojan. A nyomtatványok miatt egyébként feljelentést tettek a Bihar Megyei Választási Irodánál, tette hozzá. Szerinte a kampánynak három jellemzője van, a választók megfélemlítése, a hazugság és az, hogy a PSD közpénzek felhasználásával akar szavazatokat nyerni, ezért célzottan irányítja a különféle támogatásokat. Utóbbira példaként a polgármester egy összegzést mutatott arról, hogy októberben kormányhatározatokkal mely önkormányzatoknak utaltak különféle összegeket a téli idény támogatására, ezek szociáldemokrata vezetésűek, miközben Nagyvárad nem kapott támogatást e célra. Nehezen tudja elképzelni, hogy a RDMSZ vezetése támogatná Victor Pontát, aki a Nagyrománia Párttal is szövetséget kötött, mondta Bolojan (időközben Kelemen Hunor bejelentette, hogy lelkiismeret szerinti szavazást ajánlanak), aki arról is beszélt: azért nem mutatták még be a költségvetés tervezetet, mert abban vagy adóemelések, vagy a beruházások csökkentése szerepel. A választási ígérteket ezek betartásához, ez azonban ugyanis mintegy tízmilliárd lejre lenne szükség, amely 1,4 százalékról 2,1 százalékra emelné a költségvetési hiányt, holott Románia vállalta, hogy a deficitet 1,4 százalékon tartja.

F: N. L.