Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bolojan, a pártfőtitkár

Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert (képünkön) jelölte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége a főtitkári tisztségre. A hét elején már kész tényként kezelték a váradi városgazda politikai előléptetését, azonban erről formálisan még döntenie kell a december 11-ei országos vezetőtanácsnak is.

Bolojan

A hírek napvilágra kerülésekor Bolojan kijelentette: a pártfőtitkári funkció elfér a polgármesteri mellett. Egyelőre csak hetente pár napot kell Bukarestben töltenie, amíg rendet tesz a PNL-ben, a teljes főtitkári hatáskört januártól gyakorolja majd.

Politikai körökben már arról beszélnek, hogy Ilie Bolojan mostani előreléptetésével számos lehetőség nyílt meg előtte, és hatalmát is koncentrálni tudja, méghozzá országos szinten, főtitkárként ugyanis konkrét beleszólása lesz a PNL területi szervezeteinek munkájába, ugyanakkor azt sem kell elfelejteni, hogy a Romániai Municípiumok Szövetségének is Bolojan az elnöke, így valamennyi nagyváros vezetőségét jól ismeri.

A városvezető személyét és váradi tevékenységét illető teóriák szerint a helyhatósági választásokig hátralévő fél évet „fél lábbal” is kihúzza, de várható, hogy a bihari megyeszékhelyen lassacskán háttérbe vonul Ilie Bolojan, akinek utódjául már jó ideje Mircea Mălan jelenlegi alpolgármestert emlegetik. Erre maga Bolojan is rájátszik azzal, hogy a nagy beruházások, városfejlesztési projektek ügyével Mălant „futtatja”.

Ugyancsak a PNL-s alpolgármester, Mircea Mălan az, akivel naponta összefutni a váradi főtéren, ahol – kisebb túlzással élve – szinte minden kockakő lehelyezését figyelemmel kíséri. Nem is csodálkozunk ezen, hiszen a váradi Szent László (ma Unirii) teret kizárólag az ő ízlése szerint elkészített tervek alapján építik át, miután sutba dobta azt a tervdokumentációt, amelyet korábban széles körű szakmai és lakossági konzultációval dolgoztak ki, és amelyre eredetileg elnyerték az európai uniós támogatást.

B. B.