Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Boldog születésnapot, Kiss Stúdió!

Húsz esztendeje annak, hogy létrejött a nagyváradi Kiss Stúdió Színház, Partium és Erdély egyetlen folyamatosan működő magánszínháza. A teátrumavató gálaműsort – Játsszunk színházat! címmel – 1994. március 26-án, a színházi világnap előestéjén tartották meg. A huszadik születésnap alkalmából jubileumi rendezvénysorozatot szerveztek a Kiss Stúdó Színház alapítói, KISS TÖRÉK ILDIKÓ és VARGA VILMOS színművészek. Az első eseményt kedden délután tartották meg a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A hangulatos összejövetelen fellépett a Kaláka együttesből jólismert Radványi Balázs és muzsikustársai, Borzsák Kamilla és Balog Péter, valamint Trill Zsolt színművész, a budapesti Nemzeti Színház tagja. Muzsikával és verssel ünnepelhettek az egybegyűltek, s egy Csehov-monológ is elhangzott.

boldog (1)

Radványi Balázs vette át Veres Kovács Attilától a Magyar Örökség díjat

 

Zsúfolásig megtelt a Lorántffy-központ múzeumterme. A Kiss Stúdió Színház művészeinek barátai, ismerősei, pályatársai, hűséges nézői jöttek el a gálaműsorra.

Az egybegyűlteket az est háziasszonya, Kiss Törék Ildikó köszöntötte. Elmondott egy részletet Juhász Ferenc A költő-társakhoz című prózaverséből, ezzel a művel indították a húsz évvel ezelőtti színházavató gálát. „Húsz esztendő: mennyi remény, kudarc, nehézség és öröm…” – sommázta a művésznő az eltelt időszak történéseit. Felolvasta továbbá a színházi világnap (március 27.) üzenetét, amelyet az idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező fogalmazott meg.

boldog (2)

Borzsák Kamilla, Radványi Balázs és Balog Péter

Ezután a zenészek produkciója következett. Kiss Törék Ildikó a felkonferálás során elmondta: régóta jó barátságban vannak a Kaláka együttessel. Ezúttal Radványi Balázs tett eleget a meghívásnak. A többi kalákásnak jelenleg Norvégiában van fellépése, ezért nem tudtak most eljönni. Veres Kovász Attila váradolaszi református lelkipásztortól pedig megtudhattuk: a Kaláka együttes költészetet és zenét újraegyesítő művészetéért Magyar Örökség díjat kapott, a díjátadó ünnepséget március 22-én, szombaton ejtették meg, mégpedig a gyönyörűen felújított Pesti Vigadóban. A lelkész, aki tagja a Magyar Örökség díjakkal foglalkozó bírálóbizottságnak, a váradi közönség kedvéért úgymond megismételte a díjátadást, a kitüntetést Radványi Balázs vette át. Ezután szebbnél szebb megzenésített versek következtek, válogatás a magyar líra gyöngyszemeiből. Egyebek között Arany János-, Kosztolányi Dezső-, József Attila-, Kányádi Sándor-, Szabó Lőrinc-versek hangzottak el. Radványi Balázs, valamint Borzsák Kamilla fuvolaművész és Balog Péter gitárművész csudajó muzsikával örvendeztette meg a jelenlévőket. Produkciójuk kétrészes volt. Az első rész után Trill Zsolt színművész fellépése következett: A dohányzás ártalmasságáról című Csehov-monológot adta elő. A színész a Kiss Stúdió ötödik évfordulóján ugyanezzel a Csehov-művel lépett föl az akkor megszervezett Kárpát-medencei Stúdiószínházak Fesztiválján. Akkoriban még beregszászi társulatként járt Váradon Vidnyánszky Attila truppja, melynek Trill Zsolt is a tagja volt; három Csehov-egyfelvonásost választottak az akkori találkozóra. A monológ elhangzása után Kiss Törék Ildikó örömét fejezte ki, amiért Trill Zsolt bokros teendői közepette is időt szentelt arra, hogy eljöjjön a mostani ünnepségre. A művésznő a Deák Árpád által készített emlékplakettel ajándékozta meg Trill Zsoltot, aki megjegyezte: „Csodálatos közönség a váradi. És ezt nem azért mondom, mert most épp itt vagyok.” Hozzáfűzte: valahányszor Váradon játszott, mindig nagy szeretettel fogadta a nézőközönség, szép emlékeket őriz.

boldog (3)

Igazi csehovi figurát „varázsolt” a múzeumterembe Trill Zsolt

A nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, Czvikker Katalin is szép szavakkal és egy hatalmas virágkosárral köszöntötte a születésnaposokat. „Három színház összefonódása ez a mozzanat a mai estén” – mondta Kiss Törék Ildikó. A művésznő arról is szólt, hogy a Kiss Stúdió Színház első két védnöke a római katolikus megyéspüspök és a királyhágómelléki református püspök volt. Tempfli József nyugalmazott megyéspüspök az egészségi állapota miatt nem tudott eljönni a mostani születésnapi rendezvényre, ám Tőkés László EP-képviselő megtisztelte jelenlétével az összejövetelt. Tőkés László köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a Kiss Stúdió művészei egy olyan színházat hoztak létre, melynek tevékenysége népszolgálatnak, nemzetszolgálatnak is beillik. Mindezt igényes formában művelik. A katakombalétből a felszínre jöttek – jelképes értelemben is.

Tőkés László

Tőkés László

boldog (4)

Trill Zsolt emlékplakettet kapott Kiss Törék Ildikótól

A gálaműsor méltó zárásaképpen Radványi Balázs és muzsikustársai játszottak. Két Janus Pannonius-költeménnyel, a Pannónia dicsérete és a Búcsú Váradtól című versekkel köszöntek el a közönségtől.

boldog (6)

Kiss Törék Ildikó és Czvikker Katalin

 

Az est kötetlen beszélgetéssel és állófogadással fejeződött be a Lorántffy-központ alagsori termében. (A születésnapi gála második „epizódja” tegnap este zajlott le. Az eseményről pénteki lapszámunkban olvashatnak.)

Tóth Hajnal