Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bodog fontosnak tartja a dohányzásellenes törvényt

Florian Bodog PSD-s szenátor tartott tegnap évértékelő sajtótájékoztatót. A politikus, aki egyben a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának dékánja is, elmondta: nem vetették el annak az ötletét, hogy magyarul is induljon orvosképzés Nagyváradon. Ugyanakkor tudatta, a legnagyobb sikerének a dohányzásellenes törvény elfogadását tartja.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Florian Bodog szociáldemokrata párti (PSD) szenátor a felsőház közegészségügyi bizottsága népesedési albizottságának, illetve az alsó- és felsőház Schengeni csatlakozásért felelős bizottságának is tagja. Legnagyobb sikerének a dohányzásellenes törvény elfogadását tartja, melyet szerinte februártól alkalmazhatnak. A törvényt egyébként megtámadták az alkotmánybíróságon.

A honatya ugyancsak fontos kezdeményezésének tartja a mesterséges megtermékenyítést szabályzó törvényt. A jogszabály a szenátusban már kedvező minősítést kapott, jelenleg a képviselőház egészségügyi bizottsága tárgyalja. A szenátor azt is elmondta: a jogszabály sok etikai kérdést is felvet, de például a méheltávolításon átesett nők esetében nem zárható ki a béranya szerepe sem – a törvénykezdeményezéshez érkezett ilyen értelmű módosító javaslat.

Az elmúlt évben 41 törvénykezdeményezést nyújtott be, főleg egészségüggyel és közneveléssel foglalkozott, mondta a szenátor, akinek 31 politikai nyilatkozata volt, 38 kérdést tett fel, 43-szor kért szót a plénum előtt, és interpellációt intézett mind Victor Ponta egykori, mind Dacian Cioloş jelenlegi miniszterelnökhöz.

A szenátor azt is elmondta, hogy többen jelezték: igény lenne arra, hogy a nagyváradi sportiskolában vízilabda-osztály is működjön, de az iskolának nincs oktatója. Ennek érdekében tárgyalt Dan Matei igazgatóval, aki tegnap kérvényezte a tanfelügyelőségnél az állást, ő pedig Bukarestben, a szakminisztériumban kéri majd, hogy tegyék ezt lehetővé.

Tavaly nyáron terjedt el a hír, hogy kezdeményezné magyar orvosi tagozat beindítását a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karán belül, ennek kapcsán Bodog kérdésünkre elmondta: az ötletet nem vetették el, azonban a tagozat indításához körülbelül 70 ezer lejre lenne szükség. Ahhoz, hogy a kar fenntartható legyen, legalább ötven diák kellene, és nem egy-két érdeklődő, mondta Bodog, aki egyébként az orvosi kar dékánja is.

 

Fried Noémi Lujza