Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bodea és a „szakbizottságok komédiája”

„Annak ellenére, hogy hatalmon vagyunk, jogunk és kötelességünk figyelmeztetni a kormányt olyan hibákra, amelyek az egész országot érintik” – hangsúlyozták tegnapi sajtótájékoztatójukon Cristian Bodea és Valeriu Boeriu nemzeti-liberális szenátorok. Utóbbi nemrég fel is szólalt a szenátusban a kormány „utánunk a vízözön” típusú politikája ellen, mellyel eladná az ország összes erőforrását anélkül, hogy számolna a hosszútávú következményekkel. Nincs miért sietni a kitermeléssel, sem az arany, sem a palagáz nem kér enni, ott marad a földben, amíg megfelelőbb kitermelési módszereket nem találnak, vagy felnő egy új generáció, amelyik felelőségteljesebb döntéseket tud hozni – vélekedett Boeriu.

Bodea

Boeriu és Bodea

Cristian Bodea gratulált azon kollégáinak, akik tagjai az új, verespataki kérdés kivizsgálásával megbízott szakbizottságnak, s mégis visszautasították, hogy terepszemlét tartsanak Verespatakon. A jelenlegi helyszíni valóság ugyanis nem tükrözheti azt a pusztítást, ami a jövőben fog bekövetkezni – vélekedett Bodea. A szenátor egyébként teljesen elutasítja az általa „szakbizottságok komédiájának” titulált jelenséget. Mint hangsúlyozta, az olyan névleges szakbizottságok mint a verespataki, vagy akár a regionalizációs kérdéssel foglalkozó Dragnea-féle csapat, pusztán arra szolgálnak, hogy elmaszkírozzák a valóságot, vagyis azt, hogy mindezek a kérdések magas szinten már jó előre el lettek döntve, mindenféle vizsgálat vagy felmérés nélkül.

Példának hozta fel erre, hogy a nyolcrégiós tervet kormányszinten már januárban kidolgozták, Liviu Dragnea szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes azonban csak márciusban alakította meg a regionalizációs szakbizottságot, amely „fáradságos munka után” érdekes módon a nyolc régiót tartalmazó modellt találta a legmegfelelőbbnek. „Ugyanezt fogják eljátszani a palagázzal is, de a lakosságot már nem téveszthetik meg, erre bizonyíték a rengeteg tüntetés” – vélekedett Bodea, aki hozzátette – „Az, hogy az ország szegény, nem azt jelenti hogy aprópénzért prostituálni kell. Ha intézkedéseket hoznak, tegyék azokat átláthatóvá és következetessé”.

Cristian Bodea egyébként két fontos interpellációval is élt a szenátusban. Egyrészt arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy fel kell karolni a népi kézművesmestereket, akik elsősorban művészek és nem gazdasági szakemberek, és önmagukban nem tudják fölvenni a versenyt a hazai piacot elárasztó kínai termékekkel, másrészt arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy az elszegényedett ország egyetlen perspektíváját az jelenti, ha segítik az önkormányzatokat és a privát szférát az uniós pénzek lehívásában.

Szombati-Gille Tamás