Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bocskai üzenete a megmaradás

Kassa, Kolozsvár és Gyulafehérvár után, idén is ellátogattak Nagyváradra, az immár kilencedik alkalommal megszervezett Bocskai-zarándoklat résztvevői, akik megkoszorúzták az egykori erdélyi fejedelem emléktábláját a Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarán.

Tőkés László EP-képviselő a zarándoklat résztvevőinek körében

Tőkés László EP-képviselő a zarándoklat résztvevőinek körében

Bocskai István legfontosabb üzenete a mának, maga a hajdúság, s rajta keresztül a megmaradás lehetőségének üzenete – hangsúlyozta az anyaországi zarándokokat vezető Szólláth Tibor, hajdúnánási polgármester, aki az egybegyültek előtt felevenítette azt a módot, ahogyan Bocskai annak idején felkarolta és megerősítette a megsemmisüléssel fenyegetett hajdúságot. Ugyancsak a megmradásról beszélt az egybegyülteknek Tőkés László EP-képviselő, aki kijelentette: „Ha Bocskai nyomán újabb aranykorra törekszünk, akkor véget kell vetnünk a népességcsökkenésnek, s ha nem is tudunk hajdúkat letelepíteni, egy egészséges demográfiai fordulattal véget kell vetnünk annak a folyamatnak, amely eltűnéssel fenyegeti az erdélyi magyarságot”.

bocskai 1

A zarándoklat nagyváradi állomásán közreműködött két szavalattal Meleg Vilmos színművész, valamint Mészáros János Elek tenor, a Csillag születik című tehetségkutató műsor 2012-es győztese, aki többek közt a János Vitéz, a Bánk Bán és a Honfoglalás című művekből adott elő hazaszeretetről szóló dalokat. Az emléktábla előtt Gacsályi Gábor, a hajdúnánási református egyházközség lelkésze mondott rövid áhitatot. Az esemény a himnusz közös eléneklésével zárult.

Sz. G. T.