Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biztonságosabb igazolások és adóügyek

Az adóügyi igazolások biztonságosabbá tételéről, a beltelekadóról és a műszaki berendezésekkel ellátott épületek adóztatásáról beszélt tegnap Ovidiu Mureşan nagyváradi alpolgármester, Eduard Florea gazdasági igazgató és Sorin Iacob gazdasági aligazgató.

biztonsagosabb

Iacob, Mureşan és Florea

Június 17-étől biztonsági elemmel jelölik a polgármesteri hivatal által kibocsátott, az épület-, telek- és járműeladáshoz szükséges adóügyi igazolásokat, mondta az alpolgármester, az aligazgató pedig megmutatta az új jelzést és annak elkészítését. A papírokat ezentúl aranyszínű, dombornyomásos jelzéssel látják el, melyen a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Gazdasági Igazgatóság (Primăria Municipiului Oradea Direcţia Economică) felirat szerepel. Volt néhány eset, mikor felmerült a gyanú, hogy az igazolás nem valódi, jövő hétfőtől azonban az említett jelzés segíthet kiszúrni az esetleges hamisítványokat.

Nyilvántartásaik szerint 5 326 embert érint a mezőgazdasági területek beépített beltelekké való átminősítése, közülük eddig 4 578-an kérvényezték a terület besorolásának felülvizsgálatát, mondta Eduard Florea, aki emlékeztetett: a kérvények benyújtásának határideje június 30-a. Azoknak, akik nem kérvényezik a felülvizsgálatot, területét július elsejétől az udvar–épület adózási kategóriába sorolják be. A gazdasági igazgató arra is emlékeztetett, hogy azoknak, akik egy összegben fizetik be a területadót, szeptember 30-áig jár a tíz százalékos adókedvezmény.

Harminc napon belül jelenthetik be a változásokat azok, akiknek épülete a felszerelés nélküli kategóriában szerepel. A felszerelés nem azonos a közművesítéssel, hívták fel a figyelmet a jelenlévők, például vízfelszerelésnek számít az is, ha saját kútból vezetik a vizet csöveken a házba(n), vagy ha az épület elektromos ellátását akár a közműhálózatról, akár már forrásból kábeleken biztosítják. Amennyiben az ellenőrzés során az épületet felszereltnek találják, de annak tulajdonosa nem tudja igazolni, mikor végezte el a munkálatokat, három évre visszamenőleg adóztatják meg a felszerelések után.

Fried Noémi Lujza