Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bizsukban újraértelmezett szecesszió

A Vágó fivérek által tervezett nagyváradi Darvas–La Roche ház szecessziós díszítőelemei ihlették azt a kézműves ékszerkollekciót, amelyet csütörtökön mutattak be – stílszerűen –a leendő szecessziós múzeum székhelyén. A kollekció Dorin Derşidan román fotográfus és designer kreációja, aki sokéves munka során fejlesztette ki a bizsuk egy-egy alkotóelemét. Főként rézzel és matt színű kövekkel dolgozott, melyek meglátásában sokkal jobban kiadják a fény-árnyék játékot, s így alkalmasabbak a finom domborminták láttatására, mint az ezüst vagy az arany.

bizsukban 1

A tárlatnyitón Ramona Novicov műkritikus méltatta az eladásra szánt ékszereket. Arra is emlékeztetett, hogy az ókorban nemcsak díszítőelemként, hanem a rontás elleni védelem gyanánt is hordták az energetikai szempontból jellegzetes tulajdonságokkal rendelkező nemesfémeket. A szecessziós ihletésű ékszereket december közepéig tekintheti meg a nagyközönség a Rimanóczy Kálmán (ma Iosif Vulcan) utcai Darvas–La Roche házban, ahol a mellékelt katalógusok alapján rendelni is lehet belőlük.

Sz. G. T.