Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bizánc és Róma szorításában

A nagyváradi Ady Endre Líceum földrajztermébe szorult szerdán az RMDSZ által indított Szacsvay Akadémia történelmi előadássorozatának népes hallgatósága, az intézmény dísztermében ugyanis a tizenkettedikesek maturandus-próbái zajlottak. A földrajz szakterem azonban nem bizonyult elég nagynak az összes érdeklődő befogadására, ezért többen is kénytelenek voltak a folyosóról végighallgatni az idei évad első előadását.

bizanc 2 vagnio allora

Az évadnyitó előadás keretében az Akadémia visszatérő előadója, Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója értekezett Bizánc és Róma között: a honfoglaló magyarok útkeresése címmel. Előadásában röviden összefoglalta a magyarság nyugati és keleti keresztény birodalmakhoz fűződő kapcsolattörténetét, s megvizsgálta az okokat, amiért a magyarok végül a Német-Római Birodalom által diktált ideológiához csatlakoztak.

bizanc 1

Mint hangsúlyozta, a kérdésben döntő szerepet töltött be Szent István apja, Géza fejedelem, aki ugyan a tengrizmus nevű sámánista vallás követője volt, de felismerte a kereszténység térhódításának jelentőségét és miután Taksony fejedelem halálát követően 972-ben trónra került, leszámolt a nomád hagyományokat őrző főurakkal, térítő papokat kért Rómából, és oly módon csatlakozott a nyugati szellemiséghez, hogy közben sikerült megőriznie a magyar fejedelemség függetlenségét a Német-Római és a Bizánci birodalmak „satujában”. Az előadó szerint Géza fejedelem érdemei méltánytalanul kevéssé élnek a magyar köztudatban, holott történelmünk egyik legkiemelkedőbb uralkodója volt.

Sz. G. T.