Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bizalmatlan váradiak, hideg fűtőtestek

Az ilyenkor megszokottnál hidegebb időjárás köszöntött Nagyváradra is, s a Termoficare Zrt. is belátta, be kell indítani a távfűtést a megyeszékhelyen. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, ugyanis két éve nekifogtak a váradi távfűtési csövek teljes kicserélésének egy több milliós EU-s projekt segítségével. A nagyváradi önkormányzat igen büszke volt a megnyert projektre, s azóta is tartanak a munkálatok. Menet közben ugyanis kiderült, korántsem olyan egyszerű az elavult, több mint fél évszázados régi csöveket kicserélni, így múlt télen Nagyvárad rekordot döntött a csőtörések illetve a vízmegvonások számát illetően. A helyzet cseppet sem volt rózsás, hiszen miközben odakinn kemény mínuszok voltak, a megyeszékhelyen hol itt, hol ott napokig nem volt fűtés. Nem is fogott egy romániai városban sem annyi „fűtéspótló”, azaz elektromos hősugárzó, villanyradiátor mint Váradon, sőt az is vitathatatlan, hogy egy hazai város vezetőségét, illetve ezek elődeit sem emlegették annyit a didergő, a megemelt fűtési díjak mellett borsos villanyszámlákat is fizető polgárok, mint itt.

bizalmatlan 1

Érthető tehát, hogy a váradiak tapasztalataikra hagyatkozva igencsak pesszimistán tekintenek az épp kezdődő idei fűtési szezonra. Főleg azért, mert hétvégén kiderült, az önkormányzat csinnadrattás önfényezése ellenére sem készültek el a munkálatok egy részével a fűtési idény kezdetéig. Több helyen még mindig kiásott gödrök, cserére váró hatalmas fűtési csövek éktelenítik az utcaképet. A város szerencsésebbik részén sikerült vasárnap este és hétfőn beindítani a fűtést. Vannak azonban problémás helyek, ahol jelenleg sincs se meleg víz, se fűtés. A Termoficare hétfő esti közleményében az áll, hogy, mivel több helyen „modernizálták” a hőközpontokat is, ezért azokon az utcákon, ahol ilyen újítások folytak, folynak remélhetőleg kedden vagy szerdán tudták-tudják csak elkezdeni a fűtést. Ilyen problémás, azaz „modernizált” hőközpontok: 101-102, 105, 106, 117, 121, 123, 124, 136, 833, 836, 890, 913, 522 számúak.

bizalmatlan 2

Tegnapi terepszemlénken kiderítettük, hogy a belváros és Szőlős (Nufărul) egy részében, illetve a Rogériusz lakónegyed pár utcájában sikerült beindítani a távfűtést, azonban több helyen, ahogy megadták a fűtést, elvették a meleg vizet. A Körös bal partján hétfő és kedd éjszakára a hidegvizet is elzárták, azonban a közlemények kavalkádjában sem derül ki, végül is mi okozza ezt a nagy zűrzavart a vízszolgáltatás és a távfűtés kapcsán. Így csak reménykedhetünk, hogy az időjárás kegyesebb lesz, mint amennyire hozzáértők megyeszékhely távfűtéséért felelős illetékesek és nem köszönt hirtelen fagy a vidékre. Persze abba is reménykedhetnénk, hogy a Termoficare tartja a szavát, és sikerül beindítsák az egész városban a fűtést, sőt a melegvíz-szolgáltatással sem lesznek bajok. Azonban mint kiderült a polgárok bizalma igencsak megrendült fűtésügyben Nagyváradon. A tegnap egyik olvasónk szellemesen meg is jegyezte, hogy a 106-os (ugyancsak „megmodernizált” hőközpont mellett nagy halom száraz rőzsét halmozott fel valaki, amit több járókelő meghökkenve figyelt. Remélhetőleg nem üzen semmit ez a furcsa rőzsehalom a didergő váradiaknak arról, hogyan kell meleget teremteni a hideg lakásokban. A Termoficare hibabejelentő és információs diszpécserszolgálatát a polgárok a 0 800 070 800-as zöldszámon hívhatják.

Szőke Mária