Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bíróság előtt a rendőrségi vezető

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi kirendeltsége bíróság elé küldte Gheorghe Sava főfelügyelőt, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Fegyverekért, robbanó- és veszélyes anyagokért felelős osztályának vezetőjét. Az eljárás ideje alatt, melyet többrendbeli hivatali visszaélésért és hivatalos iratok hamisítása miatt folytatnak, Sava szabadlábon lesz.

birosag elott

A DNA közleménye szerint a fegyverosztály vezetőjeként Sava 2012. augusztus 22-éről 23-ra virradó éjszakán rendőri minőségének bejelentésével megfélemlített és alaptalanul vádolta meg orvvadászattal a Hegyivadász Vadászegyesület egyik őrét.

A rendőr elvette az őr fegyverét és munícióját anélkül, hogy erről jegyzőkönyvet készített volna, ezzel megsértette egy magánszemély törvényes érdekeit, és a dokumentum hiányával megfosztotta az őrt annak lehetőségétől, hogy elindítsa az első nyomozást ellene és mások ellen.

A DNA az eset vizsgálata közben 2013. november 21-én a Gheorghe Sava által birtokolt fegyverek azonosításáról rendelkezett, ezeket átadták egy fegyverművesnek, egyúttal megtiltották a rendőrnek a fegyvertartást, valamint azt, hogy elhagyja Nagyváradot. A fegyverek vizsgálatakor megállapították, egy közülük (G. M. Suhl márkájú) nem szerepel a rendőrség nyilvántartásában, és a rendőrtisztnek fegyverviselési engedélye sincs arra. A fegyvert 2008-ban, Hollandiában vásárolta Sava fia. Bár ugyanabban az évben, szeptember 18-án az ő nevére bejegyeztek egy ugyanilyen gyártmányú fegyvert, annak azonban más volt a sorozatszáma. A bejegyzést a rendőr láttamozta anélkül, hogy ellenőrizte volna, egyezik-e a fegyver sorozatszáma a dokumentumokban levővel. A fia fegyvertartási engedélyének (ezen öt fegyver szerepelt) meghosszabbításakor, 2012. szeptember 25-én, a nem valós adatokkal bejegyzett fegyver is szerepel. Sava fiát 2013. szeptember 18-án kötelezték, hogy adja le a fegyvereit, mivel felfüggesztették fegyverviselési engedélyét. Ekkor az apa egy cégen keresztül megvásárolta a G. M. Suhl márkájú fegyvert, amelyet szeptember 26-án bejegyzett saját fegyvertartási engedélyébe anélkül, hogy bemutatta volna azt, így megszegte a fegyvertartási szabályokat, majd 2013-ban úgy hosszabbította meg saját, A-típusú fegyvertartási engedélyét, hogy nem készített kérvényt és nem mutatta be a fegyvereket, és egy B-típusú engedély adatait használta.

A nyilvántartásokat vizsgálva kiderült, hogy az A-típusú engedély nem létezik. A főfelügyelő ugyanakkor – bár tudomása volt arról, hogy valaki törvénytelenül birtokol és nem megfelelően tart fegyvert – mégsem szabta ki a megfelelő bírságot (nem függesztette fel az illető fegyvertartási jogát, nem kobozta el a fegyvert stb.) megsértve ezzel a törvényes előírásokat.

Ügyét a Bihar megyei törvényszékhez küldték, ugyanakkor a közlemény végén leszögezik, hogy az ártatlanság vélelme megilleti a gyanúsítottat.