Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Birkákat a törököknek, receptet az állatoknak

Csütörtökön és pénteken az egész megye területén ellenőrzéseket és tanácskozásokat tartanak az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (ANSVSA) Bukarestből Nagyváradra látogatott vezetői Bihar megyei kollégáikkal együtt. Tegnap délelőtt a Bihar megyei kormánybiztosi hivatalban tartott sajtótájékoztatót Claudiu Pop prefektus és Vladimir Mănăstireanu a ANSVSA országos vezetője.

birkakat 1

Vladimir Mănăstireanu és Claudiu Pop

 

Több téma is szóba került, így azok az állategészségügyi szabályok melyek előírják az élőállat és húsexportálásához kötelező feltételeket. Mint megtudtuk, Románia az elmúlt hónapokban jelentős előrelépéseket tett mind az élőállat, mint a különféle állati eredetű termékek külföldön való értékesítésében. Ismét exportálhatnak például a romániai állattenyésztők élő birkát és kecskét Törökországba. Az elmúlt tizenkét év alatt ugyanis ez nem volt lehetséges, mivel a török élelmiszerbiztonsági illetékesek nem tartották megfelelőnek a romániai állatállományt, mivel úgy találták, hogy az exportált juhok húsában sok antibiotikum található. A mostantól bevezetett állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályzatok kiterjednek a vágóállatok antibiotikumos kezelésének szabályozására. Szigorodnak annak feltételei is, milyen módon vásárolhatnak az állatpatikákban antibiotikumokat a tenyésztők. Az állatfarmokra szállítandó antibiotikumokat ezután csak speciális állatorvosi jóváhagyás után rendelhetik meg. Szintén az új intézkedéseknek köszönhetően az állatgyógyszertárokban ezután csakis olyan személyek dolgozhatnak, akiknek van állatorvosi-technikus szakképesítésük. Mănăstireanu elmondta, sok gondot okozott az elmúlt években (és nemcsak Romániában, de egész Európában) hogy sok állattenyésztő telepen feleslegesen és túlzásba vitt módon adtak antibiotikumokat a vágóállatoknak, így ezek húsában lerakódott a gyógyszer, ami megkérdőjelezte nemcsak a hús minőségét, de az emberi egészségre is káros lehetett. Akár az embereknél, úgy az állatoknál is káros a felesleges antibiotikus kúra, sőt az antibiotikumos hús akár a fogyasztó egészségére is ártalmas lehet. Mióta szigorúbban ellenőrzik a vágóállatok kezelését, a román húspiacnak egyre jobb a híre a külföldi országokban, így Kínába is fognak ezután sertést és baromfit szállítani, sőt még idén a román állategészségügyi illetékesek Egyiptomba utaznak tárgyalni, ugyanis ott is igény mutatkozik romániai birkára és szarvasmarhára.

birkakat 2

Július 22. óta ismét szállít Románia vágóállatokat Törökországba

Ami a Bihar megyei állategészségügyet és élelmiszerbiztonságot illeti, erről részletes jelentést a ma befejeződő ellenőrzések után tesznek a fővárosi szakértők. Annyit máris tudni, hogy a Bihar megyei igazgatóságnál növelni fogják a személyzet számát. A megyében amúgy az elmúlt hónapokban három helyen észleltek fertőző megbetegedéseket birkaállományokban, de mind a három gócpontot sikerült lokalizálni és megszüntetni a betegség terjedését. Szó esett arról is, hogy Állategészségügyi Rendőrség fog létesülni Romániában is, több EU állam példájára. Ennek az ellenőrzéseket végző és büntetéseket is kiróható hatóságnak mely a ANSVSA és a rendőrség felügyelete alá fog tartozni, az állattartási körülmények ellenőrzése, a kóbor kutyákkal kapcsolatos bejelentések, állatkínzások kivizsgálása lesz többek között a dolga.

Szőke Mária