Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bírák, ügyészek, börtönök

Hivatalos munkalátogatásra érkezett tegnap Nagyváradra Robert Cazanciuc igazságügy-miniszter, aki a nagyváradi bíróság és ügyészség vezetőivel találkozott és tárgyalt aktuális, a romániai igazságszolgáltatást érintő kérdésekről, illetve azokról a problémákról, melyek megyénkben várnak megoldásra az ügyészség, bíróság háza táján. Tegnap délelőtt Cazanciuc rövid sajtótájékoztatót is tartott a Continental szállodában. Több téma került terítékre, így például az, hogy a Bihar Megyei Bíróság székháza, a váradi igazságügyi palota jelenleg még felújítás alatt áll. A miniszter elmondta: megnézte a folyamatban levő munkálatokat, s úgy véli, a tervbe vett decemberi átadásra sikerül befejezniük Iustitia váradi házát. Beismerte, hogy halaszthatatlan volt a bíróság épületének felújítása, s a praktikusságon túl figyelembe kell venni azt is, hogy az igazságszolgáltatás komolyságát és méltóságát is jelezni kell azzal, hogy ez megfelelő helyen, környezetben történjen.

birak 1

A váradi igazságügyi palota patinás, méltóságteljes épület s Cazanciuc úgy véli, az egyik legszebb igazságügyi palota lesz az országban, ha elkészülnek a felújítással. Szóba került az a furcsa jelenség is, hogy a több helyre szétköltöztetett igazságszolgáltatási procedúrák során gyakran sérültek az emberi jogok a körülmények miatt, mint például olyan esetekben, amikor kihallgatásokat, tárgyalásokat kellett olyan termekben folytatni, ahol vékony gipszkarton-falak voltak s minden szó kihallatszott emiatt. Ilyen remélhetőleg nem lesz, ha elkészülnek az igazságügyi palota rendbetételével.

birak 2

A miniszter azt is elmondta, többször tárgyaltak arról, hogy Váradon is el kellene költöztetni a börtönt a belváros szívéből, ugyanis ez nem felel meg az EU előírta szabályoknak. Azonban ez nagyon körülményes és költséges költöztetés lenne, így egyelőre csak elméleti síkon foglalkozhatnak vele. Arra az újságírói kérdésre, miszerint meglátása szerint mekkora fizetése kellene hogy legyen egy ügyésznek vagy bírónak ahhoz, hogy ne lehessen döntéshozatalában korrumpálni (mint ahogy erre több példa volt Biharban az elmúlt időben), Cazanciuc kitérő választ adott, mondván, elsősorban nem fizetésfüggő egy bíró vagy ügyész becsületessége. Romániában a közeljövőben több olyan intézkedést is be akarnak vezetni, melyek segítségével gördülékenyebb, gyorsabb lesz a bírósági eljárások, ítélethozatalok időtartama.

Szőke Mária