Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biogazdálkodók kérhetnek támogatást

November 28-áig kérhetik a biogazdálkodók a termékeik minőségének javítására szolgáló támogatást, tájékoztatott a Bihar Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége. A támogatást mind növénytermesztők, mind állattenyésztők kérhetik, ha a biogazdálkodásra való átállási periódusban vannak.

A kérelmezőknek többek között: szerepelniük kell a megyéjükbeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság nyilvántartásában; igazoló okiratuk kell legyen arról, hogy az átállás melyik évében tartanak, mit és mekkora területen termesztenek, avagy hány állatuk, méhcsaládjuk van; legalább öt évig biogazdálkodással kell foglalkozniuk; legalább 0,3 hektrányi területet kell művelniük.

biogazdalkodok

A támogatásra jogosultak egy állatfajta tenyésztésére vagy egyféle növény termesztésére kérhetnek támogatást. Amennyiben a kérelmező több megyében is használ földterületeket, akkor kell a Bihar megyei APIA székhelyén (képünkön) benyújtania a kérelmet, ha megyénkben használja a legnagyobb területet, az állattenyésztőknek pedig akkor kell Biharban kérvényezniük a támogatást, ha székhelyük vagy lakhelyük megyénkben van. A kérelemhez többek között a kérvényező személyi igazolványának vagy a cégbejegyzési bizonylatnak és a földhasználatot igazoló iratnak a másolatát kell mellékelni. Azoknak, akik legelő fenntartására kérnek támogatást, és nem tartanak állatot, számlákkal kell igazolniuk, hogy a takarmányt szintén biogazdálkodással foglalkozó állattenyésztőknek adták el.

A támogatásra Romániának 7 098 000 euró jut az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból. A támogatás nem jár azoknak, akik meghosszabbítják az átállási periódust, mondta Florian Pavel, az APIA Bihar kirendeltségének megyei vezetője, aki hozzátette a kérelmezők legalább öt százalékánál vizsgálják majd december 29-étől helyszíni ellenőrzésekkel kezdve, megfelelnek-e a követelményeknek. Aki nem felel meg a feltételeknek, annak egy vagy több évre csökkenthetik a támogatás összegét, vagy akár ki is zárhatják a kedvezményezettek közül.