Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biharpüspöki meg akarja őrizni gyökereit

A hétvégén megrendezett Biharpüspöki Napok rendezvénysorozat keretén belül tegnap délelőtt ünnepi istentiszteletre, majd koszorúzásra került sor. Az istentiszteleten igét hirdetett Szekeres Sándor hpüspöki református parókus lelkész, aki Jeremiás könyvéből idézve igen emberséges és megkapó hangvételű prédikációban világított rá számos olyan társadalmi jelenségre, mely manapság sok esetben sorvasztja az emberek, közösségek lelkiéletét. Szó esett a hit erősítő csodájáról, a régi, emberi értékek lassú sorvadásáról is. Nem szabad elszakadnunk a modern kor kísértései hatására sem a hitünktől, mutatott rá a lelkész, mert aki elveszti a hitét, az elveszti a régi életben megtartónak számított értékeket, így a tekintély ismeretét és tiszteletét. Az a társadalom, amelyben a jövő generációi nem tisztelik szüleiket, oktatóikat, amelyben hit nélkül kivész az emberség, a másikra figyelés, ott széthúzás és káosz teszi majd tönkre a közösségeket. Isten jeleit kell, kellene követnünk, s akkor bizonyára visszatalálunk az emberség, a hit, a tisztelet lelki bástyáira, melyekről meg tudjuk védeni jelenünket és jövőnket.

biharpuspoki

Istentisztelet után a gyülekezet levonult a Biharpüspökiben található világháborús hősök tiszteletére állított emlékműhöz. Tíz esztendővel ezelőtt sikerült mind az emlékművet, mind a mellette levő kopjafát felállítani, azonban jelenleg elég kegyeletsértő, hogy a városi szemétszállító cég a kopjafától alig pár méterre pakolta le a szelektív hulladéktárolásra szánt hatalmas nejlonkonténereket, nem törődve azzal, hogy a környék magyar lakosai ezt ellenzik. Pásztor Sándor RMDSZ-szes önkormányzati képviselő mondott rövid beszédet az emlékműnél, szóvá téve, hogy sajnálatos módon egyre kevesebb magyar ember vesz részt a hasonló megemlékezéseken, azok is zömmel az idősebb generáció tagjai, pedig jó lenne, ha a fiatalok is felfognák, jelenlétükkel kell a múltat és a jelent jövővé menteni itt. Ehhez kapcsolódva Szekeres tiszteletes elmondta, a biharpüspöki magyar történelmi egyházak lelkészei és gyülekezeti tagjai tervbe vették, hogy megjelentetik Biharpüspöki részletes történelmét, elképzelésük szerint ez egy igényesen kidolgozott, olvasmányos ismeretterjesztő könyv lesz majd, az 1500-as évektől napjainkig mutatná be a régi magyar falu, majd városnegyed történetét. Ezt követően került sor az emlékmű megkoszorúzására, az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Szőke Mária