Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihari edzők dolgoznak a gyulai Grosics Akadémián

A szalontai Halász László még tavaly vette át a Grosics Akadémia gyulai utánpótlásnevelő-központjának irányítását, idén nyártól pedig már háromtagúra bővült a fürdővárosban dolgozó bihari edzői stáb.

 

Elsőként még Popovits Pál érkezett az akadémiához, ő már két éve dolgozik Gyulán, s volt az NB III-as felnőtt csapat szakvezetője is. Idén nyáron újabb bihari szakvezetővel bővült a stáb, a belényesi gyökerekkel rendelkező Kovács Rudolf személyében. Halász László, az akadémia szakmai vezetője elmondta, bízik benne, a közös munkával még erősebbé válhat a Grosics.

A Belényesi Bihorul gárdáját két éven át irányító Kovács az U16-os korosztályú csapatot veszi át. A távozó Tímár Krisztián mellett Dobi Róbert sem folytatja a munkát az akadémián, így Halász László szakmai vezető tájékoztatása szerint a bozsikos korosztályoknál a következőképpen alakul a helyzet: Az U13-at Kiss János irányítja az előttünk álló időszakban, az eggyel fiatalabbakkal a Sarkadról érkező Bali István foglalkozik. Borbély Ákos viszi tovább az alattuk lévő korosztályt, Dávid Imre pedig a náluk eggyel fiatalabbakat vezeti. A következő együttest Tóth Dániel és Molnár Gyula pallérozza, a sor Kovács Henrikkel, Hegedűs Károllyal folytatódik, majd Dávid Szilviával, Prohászkáné Nemes Szilviával és Bondár Gáborral zárul.

Halász László...

Halász László…

... és Kovács Rudolf játékosként is játszott egy csapatban, most edzőként vállaltak közös munkát

… és Kovács Rudolf játékosként is játszott egy csapatban, most edzőként vállaltak közös munkát

 

A fejlődés a cél

„A munka az első, meg kell próbálni minden nap jobbá válni” – fogalmazta meg a célok eléréséhez szükséges legfontosabb feltételt Kovács Rudolf, aki az elkövetkező időszakban azt szeretné elérni, hogy az U16-os csapat valamennyi játékosa jobbá váljon, fejlődjön egyénileg és csapattagként. „Nehéz napok várnak ránk” – folytatta a 2002 óta edzősködő tréner. Úgy látja, nem lesz könnyű az átmenet a csapat számára, az U16-os második vonal ugyanis magasabb követelményeket támaszt majd, mint az U15-ös, többször kell erősebb együttesek ellen pályára lépni. A belényesi szakvezető elsődleges célja, fejleszteni a csapat labdatartását, aki maximális fegyelmet vár mindenkitől. Bár szigorú edzőnek tartja magát, Kovács Rudolf partnerségre törekszik a játékosokkal, akiket jó egyéni képességű futballistáknak tart

Popovits Pál az U19-es csapat edzője, a Pro Licenc megszerzésére készül

Popovits Pál az U19-es csapat edzője, a Pro Licenc megszerzésére készül

 

Új edzők

„Sikerült szerződtetnünk két kisegítő edzőt. A Temesvárról érkező Kele Zsoltra elsősorban bozsikos kapusedzőként számítunk, de amikor valamelyik bozsikos edző külön igényli a munkáját, besegít a fiatal, de kellő tapasztalattal bíró szakember. A gyulai Vass Lóránt B licenccel bír, ő is lehetőséget kap nálunk – jelentette ki Halász László az akadémia honlapján.

Az akadémia szakmai vezetője kiemelte, prioritásként kezelik a 2005-6-7-es korosztály megerősítését, ebben szerepe lesz a Termál FC-vel kötött megállapodásnak. A 2008-asoktól lefelé mind a létszámot, mind a minőséget jónak nevezte. – „Bízom a kollégákban és abban, hogy a közös munkával tovább tudjuk erősíteni a Grosics Akadémiát” – fogalmazott Halász.

Popovits Pál a továbbiakban is az U19-es gárda felkészülését irányítja. A gyula akadémia közel 20 új játékos érkezésére készül az idény kezdetéig. Az erősítés minden korosztályban jól jöhet, hiszen a cél részben a bentmaradás elérése az NB I-ben (U15), az U17 számára pedig a feljutás kiharcolása jelent majd nem kis kihívást.

Molnár Gyula több éve dolgozik a Grosics Akadémiánál

Molnár Gyula több éve dolgozik a Grosics Akadémiánál

 

Tapasztalt szakember

Kevesen tudják, hogy a gyulai Grosics Akadémiának van még egy bihari tagja, ám ő már jó pár éve Magyarországon él. Molnár Gyula a Nagyszalontai Olimpia ifjúsági csapatával megyei bajnoki címet szerzett a kilencvenes évek végén, azt követően Gyulára költözött családjával, s ő volt az első, aki bekerült az akadémiai rendszerbe, ugyanis komoly tapasztalattal rendelkezik a fiatal tehetségekkel való munkát illetően.