Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biharban nincs árvízveszély

Az elmúlt két hétben heves esőzések nyugtalanították a Bihar megyei folyóvizek közelében élőket, sárga kód lévén érvényben, melyet a folyamatosan várható nagy csapadékmennyiség miatt adtak ki. Ez elsősorban a Körösök vízgyűjtő medencéjét érinti: a Fekete-Körös, a Fehér-Körös és a Berettyó, valamint a Fehér-Körös egyes Bihar és Arad megyei szakaszait.

Draganfalva

A Körösök Vízügyi Igazgatósága nagy mennyiségű csapadék lehullása esetén is biztosítja a Bihar megyei lakosságot, hogy nem kell tartani az áradásoktól. Pásztor Sándor igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, hogy aggodalomra semmi ok, mert „iminens árhullám nem várható, és a vízszint emelkedései állandó ellenőrzés alatt vannak”. Az esőzések a Körösöket, a Berettyó és az Ér folyók vízhozamát érintik, amelyek a speciális árvízvédelmi tárolóknak, köszönhetően nem veszélyeztetik a környezetüket. Ilyen tárolók Érendréden az Ér, Berettyószéplakon a Berettyó, valamint Dragánfalván, Lugason és Telegden a Sebes-Körösön találhatók, amelyekben jelenleg 155 millió köbméter vizet tárolnak, és amelyeket egy-két napos szintemelkedés után ismételten leengednek.

Áradások nem történtek tehát mostanáig, utakat sem kellett lezárni a megyében az esőzések miatt, jóllehet például a Fehér Körös Arad megyei szakaszának egyik partján volt egy földcsuszamlás, amelyet bizonyítottan az esőzések okoztak.

Szamos Mariann