Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biharban is kevesebb a véradó

Bár megyénkben nincs akkora vérhiány, mint az ország többi részén, azért nálunk is körülbelül tíz százalékkal csökkent a véradók száma a vakációs időszak miatt. A helyzetet valamelyest súlyosbítja, hogy vérszükséglet viszont közel harminc százalékkal megnőtt a Bihar megyei kórházakban. Emiatt a nagyváradi vérközpont arra kérte fel a lakosságot, hogy a szokásosnál is nagyobb számban jelentkezzenek donornak, kórházban szenvedő embertársaik megsegítésére. A legnagyobb hiány az Rh- csoportba tartozó vérből van.

biharban is

A nagyváradi vérközpont vezetője, Ligia Burtă ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézménynek több alkalmazottra is szüksége lenne. A központ jelenleg két csoportban foglalkoztatja a személyzetet. Az egyik a Kórház (ma Louis Pasteur) utca 30. szám alatti közontban fogadja a véradókat, a másik pedig egy mobil egységgel járja a megyét. Az alkalmazottak gyakran túlóráznak, de a korlátozott anyagi körülmények miatt ezért legfeljebb csak szabadnapokat kaphatnak jutalomként. Az intézményvezető meglátása szerint a központnak legalább harmincfős orvosi és asszisztensi személyzetre lenne szüksége az optimális működéshez, de jelenleg csak huszonkét alkalmazottjuk van. A további munkatársak felvételét egyébként az is akadályozza, hogy a törvény által előírt posztok száma tizenöt éve semmit sem változott.

A vérhiány egyébként országos szinten erőteljesen érezteti magát. Az egészségügyi miniszter ezen a héten felhívást intézett a lakossághoz, hogy a lehető legtöbben edjanak vért. „A nyári hónapokban, amikor a vakációs időszak mellett a mezőgazdasági munkáknak is szezonja van, gyakran csökkennek a vérkészletek. A vérközpontokba a szokásos átlaghoz képest 20-25 százalékkal kevesebb adakozó látogat el. Másrészt pedig ugyanez a periódus az, amikor a fokozott közúti forgalom miatt nő a balesetek száma és nagyobb szükség van a vérre” – nyilatkozta kedden Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter. Az előljáró arra szólította fel az Országos Hematológiai Intézetet, hogy lehetőség szerint hosszabbított nyitvatartással működtessék a vérközpontokat, és gyakrabban használják ki 2009-ben vásárolt, öt mobil vérközpont mindegyikét.

Sz. G. T.