Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Biharban is készülnek a menekülthullámra

A tanügyminisztérium felhívására minden romániai megye tanfelügyelőségének fel kellett mérnie, mekkora a befogadóképessége a tanintézeteik bentlakásainak, tehát hány menekültnek tudnának biztosítani szállást és étkeztetést, amennyiben hozzánk is megérkeznének a migránsok.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség felmérése szerint megyénkben összesen 600 hely lenne számukra. Eszerint öt tanintézetet jelöltek ki: a nagyváradi Iuliu Maniu Görög Katolikus Líceumot, a belényesi Nicolae Bolcaş Pedagógiai Líceumot, a nagyszalontai 1-es számú Műszaki Líceumot, a papfalvai 1-es számú Műszaki Líceumot, valamint a vársonkolyosi 1-es számú Műszaki Líceumot. A belényesi tanintézet bentlakásában száz személyt tudna elszállásolni és étkeztetni, a többiben pedig összesen további ötszáz hely van. A Nagyváradi Egyetem is visszajelzett, mégpedig azt, hogy nincsenek a bentlakásaikban szabad helyek, legfeljebb pszichológiai szaksegítséget tudnak nyújtani.

Huszár István nagyváradi alpolgármester debreceni kollégájától kérne tanácsot a menekülthullám kezelésére

Huszár István nagyváradi alpolgármester debreceni kollégájától kérne tanácsot a menekülthullám kezelésére

Románia júliusban felajánlotta, hogy 1785 menedékkérőt átvesz a nehéz helyzetbe került országoktól. „Ennyit tudunk befogadni, többet nem” – szögezte le a román elnök azokra a sajtóértesülésekre utalva, amelyek szerint az Európai Bizottság a korábbi befogadási kvóták növelését és kötelezővé tételét szeretné elérni. Mint megjegyezte: Románia előnyére vált, hogy még nem tagja a schengeni övezetnek.

A menekülteket érintő témában Huszár István, nagyváradi alpolgármester véleményétre is kíváncsiak voltunk. „Debrecen 800 helyre van berendezkedve a menekülttáborban, és már 2500-an vannak. Bízom benne, hogy minket el fog kerülni ez a menekülthullám” – fogalmazott Huszár hozzátéve, hogy megkéri a debreceni kollegákat, adjanak egy amolyan elsősegélycsomagnak is nevezhető tanácsot, mi az, amire oda kell figyelniük, ha mégis szembesülnénk ezzel a problémával.

S. T. K.