Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar nemet mondott a palagázra

Tegnap európai és romániai szinten számos településen szerveztek párhuzamos tüntetéseket a hidraulikus töréssel történő palagáz-kitermelés ellen. A kitermelésben érintett Bihar megyei falvak képviselői a nagyváradi Szent László (ma Unirii) téren demonstráltak együtt a megyeszékhely polgáraival. Összesen több mint háromszáz részvevő hallgatta végig a mikrofonnál felszólaló környezetvédőket, és közösen skandálták, amit egyébként számos transzparensen is olvasni lehetett a tömegben: „Bihar nemet mond a palagázra!”

Bihar nemet

A felszólalók közt volt Orlando Balaş, a Bihar Megyei Civil Akadémia képviselője is, aki arra mutatott rá, hogy az Eurostat adatai szerint Románia 2001–2012 között minden évben 30 százalékkal több természetes gázt termelt ki, mint amennyit felhasznált, s ezzel az egyedüli olyan ország Európában, amely már ezidáig is exportra termelt gázokat, tehát semmi nem indokolja azt, hogy bevezessék a környezetre fokozottan ártalmas hidraulikus törés módszerét, annak érdekében, hogy nem-konvencionális szénhidrogén-forrásokat is feltárjanak. Balaş ugyanakkor bejelentette, a Civil Akadémia és a tüntetők nevében hamarosan kérvényt nyújtanak be a nagyváradi városházára annak érdekében, hogy a felújítandó hőerőmű ne működjön palagázzal, hiszen ez lenne az egyetlen közeli hely, ahová a kitermelő cégek el tudnák adni a gázt. A hidraulikus törés veszélyeiről Cătălin Popa, az EcoTop aktivistája beszélt a sokaságnak. Az eseményen fellépett a román színház Crişana néptáncegyüttese, valamint számos román népdalénekes is.

Bihar nemet mond 2

A városközpontbeli tüntetést követően a részvevők végigvonultak a Fő utcán egészen a prefektúráig, ahol a szervezők egy petíciót továbbítottak Claudiu Pop prefektusnak, melyben azt kérik, hogy a parlament törvénnyel tiltsa be Romániában a hidraulikus törést, a kormány a helyi közösségek akarata szerint vonja vissza a palagáz-kitermelési egyezményeket, biztosítson átláthatóságot a döntéshozatalban és vonja vissza a Vaslui megyei Pungeşti településen bevezetett militarista uralmat.

Sz. G. T.