Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar megyei önkéntesek az árvíz ellen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására közel kétszáz erdélyi önkéntes jelentkezett, hogy segítse a Duna-parton az árvíz elleni védekezést.

Székelyföldről és Partiumból négy autóbuszt indított az EMNT és az EMNP. Bihar megyéből 60 önkéntes indult el szombat éjjel a Partiumi Keresztény Egyetem elől.

Miután az önkéntesek vezetője, alulírott a katasztrófavédelem parancsnokságával egyeztetett, a Visegrád melletti Dunabogdányba irányították a csapatot. Ugyancsak Dunabogdányba indult el Nagybányáról (Szatmárnémetit, Nagykárolyt és Érmihályfalvát érintve) a másik partiumi autóbusz. A két csapat reggel hét órakor Szentendrénél találkozott, majd a közeli Dunabogdányba indultak. A Duna-parton árvízzel elöntött kertek, házak, félig lezárt, vízátfolyásokkal teli utak mellett haladtak el. Dunabogdány mellett a helyi benzinkút volt a védekezés fő központja, ide érkeztek az önkéntesek, a honvédek, tűzoltók. Itt találkoztak a Bihar megyeiek Zatykó Gyulával és Csomortányi Istvánnal, a Néppárt vezetőivel, akik szintén eljöttek segíteni az árvíz elleni védekezésben.

Bihar 2

Rövid eligazítás után a Bihar megyei és partiumi csapat munkába állt. Egy részüket a településre osztották be a házak melletti védekezéshez, nagyobb részüket a Dunabogdány melletti, mintegy négykilométeres gátrendszer megerősítésére, magasítására. A töltésen egy bicikliút szolgált a védvonal kialakítására, ide kellett a homokzsákokat felhordani és lerakni. A Bihar megyeiek derekasan kivették részüket a munkából. A magyar honvédség katonáival közösen, kitartó munkájuknak is köszönhetően sikerül megállítani, a homokzsákokból készült gát mögé szorítani a Dunát.

Ez a szakasz volt a Pest megyei védekezés egyik legkritikusabb pontja, éppen ezért éjjel, a fáklyák fényénél is dolgoztak a Bihar megyei és partiumi önkéntesek. A töltésre lerakott, több ezer homokzsák mellett a falu energiaellátását biztosító vezetékek megvédése is fontos feladat volt. Itt több nagyteljesítményű szivattyúval és homokzsákokkal védekeztek.

A helybéliek és a különböző szeretetszolgálatok önkéntesei vizet, édességet, szendvicseket és meleg ételt vittek a gátakon dolgozóknak.

Bihar 3

Mindenki, aki bármilyen módon is, de részt vett a védekezésben, egy nagy család tagjának érezte magát. A hatalmas víztömeg okozta döbbenet mellett mindenki mosolyogva, „régi ismerősként”, valódi testvérként köszöntötte a mellette dolgozókat, a szembejövőket. Az árvíz mindenkit összekovácsolt. Olyan egymásrautaltság, összefogás mutatkozott itt meg, amire méltán büszke lehet mindenki, aki ott volt, és mindazok is, akik szintén ugyanannak a magyar nemzetnek a tagjai.

Az egész napos munka, a homokzsákok szüntelen emelgetése és lerakása mindenkit kifárasztott, de fáradtan, a nap tüzétől leégve is csak egy cél volt: megvédeni a falut, visszatartani a vizet. A Bihar megyei csapatnak is köszönhetően ez sikerült.

Vasárnap késő délutánig dolgoztak a partiumi önkéntesek, majd miután egy honvéd osztag felváltotta őket, hazaindultak Nagyváradra, ahová vásárnap éjjel érkeztek meg.

Bihar 1

A következő Bihar megyei településekről vettek részt önkéntesek az árvíz elleni védekezésben: Nagyvárad, Nagyszalonta, Bélfenyér, Érmihályfalva, Hegyközcsatár, Bihar, Siter, Paptamási, Köröstarján, Bihardiószeg, Csokaly, Szalacs, Ottomány, Érsemlyén. A Bihar megyei önkéntesekhez csatlakozott két biharkeresztesi és egy bojti fiatalember is. Külön köszönet annak a három hölgynek, akik eljöttek Bihar megyéből a Dunához és a férfiak mellett derekasan kivették részüket a munkából. A Bihar megyeiek megmutatták: ember (és asszony) kell a gátra.

Illesse köszönet az EMNT és az EMNP vezetőit, hogy megszervezték az utat, de leginkább illesse köszönet mindazokat, akik nem sajnálva időt és fáradságot, részt vettek a munkában, akik megmutatták, hogy a magyar nemzet tagjai mindig számíthatnak egymásra.

 

Nagy József Barna