Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar megyei diákok Sepsiszentgyörgyön

Tizenhárom diák képviselte Bihar megyét a Kriza János országos balladamondó, balladaéneklő és mesemondó versenyen november 20–22. között Sepsiszentgyörgyön, ahová az ország 15 megyéjéből és Bukarestből is érkeztek versenyzők.

A megyei szakasz szervezője, Farkas Mónika tanítónő kísérte el a Bihar megyei mesemondókat: Balog Gergőt (II. osztály), Keresztúri Viktóriát (III.) és Guba Áront (IV.) – a Szacsvay Imre Általános Iskolából; Dénes Esztert (III.) – a Nicolae Bălcescu iskolából; Tölcsér Dávidot (I.), Krisztik Rékát (V.) és Horváth Vivient (VI.) Margittáról. A balladaéneklők közül Halász Dóra (VI.) és Zsebe Andrea (VIII.) – Szacsvay Imre iskola; Moisi Madeline (VII. ) és Venkli Virág (IX.) – Szent László Gimnázium; a balladamondó kategóriában pedig Balog Mónika (IX. o.) a Lorántffy Zsuzsanna Gimnáziumból és Kussy Erna (X.) – a Szent László Gimnáziumból mutathatták meg tehetségüket megyénk képviseletében. Az országos döntőre Zahu Valéria tanítónő és Szatmári Ildikó magyartanár is csatlakozott a versenyző diákokhoz.

Bihar

Péntek délelőtt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban került sor a verseny ünnepélyes megnyitójára. Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője köszöntötte a résztvevőket és az őket elkísérő pedagógusokat, majd az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség és a Nemzeti Oktatási Minisztérium képviseletéből érkezettek is bátorítólag szóltak a diákokhoz.

A versenyzőknek magyar népmesét, illetve népballadát kellett bemutatniuk, és előadásmódjukat, rátermettségüket három- vagy négytagú zsűri bírálta.

Délután játszóházba mehettek az általános iskolások, ahol játékos élménymorzsákban volt részük a gyerekeknek, majd táncszínház várta őket a Háromszék Táncegyüttes előadásában. A középiskolások táncházba is mehettek az est folyamán.

A szombat délelőtti díjkiosztót nagy izgalommal vártak a versenyzők. A kisiskolás mesemondók korcsoportjából Tölcsér Dávid margittai tanuló érte el az első helyezést és Guba Áron különdíjat kapott. A balladaéneklő Moisi Madeline III. díjas lett, Halász Dóra pedig dicséretben részesült. Az V–VIII. osztályosok közül egy Brassó megyei versenyző lett dobogós. A balladamondó középiskolások kategóriájában egy sepsiszentgyörgyi versenyző lett elsődíjas, a balladaéneklők közül pedig egy marosvásárhelyi és egy sepsiszentgyörgyi diák nyerte meg a versenyt.

Szombat délután indult vissza az élményekben gazdagodott Bihar megyei kis csapat, remélve, hogy a jövő évben is képviselhetik megyénket az országos döntőn.

Farkas Mónika, tanítónő