Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar megye mint úti cél

Bihar megyében rengeteg turisztikai látványosság van, amelyeknek népszerűsítését a Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) végzi azokban az országokban amelyekkel közvetlen reptéri összeköttetése van Nagyváradnak.

Dr. Bántó Norbert

Dr. Bántó Norbert

A TDM megalakulásáról és munkásságáról dr. Bántó Norbert igazgatót kérdeztük. Az ügynökség 2015 októberében alakult meg és három intézmény kapcsolódott be a munkásságába, a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Egyetem és a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat. A TDM jelenlegi elnöke Szabó József, igazgatója pedig a már említett dr. Bántó Norbert, aki 2016 októberében csatlakozott az ügynökséghez, igazgatójává pedig idén május 22.-én vált. Az ügynökséget 99%-ban a megyei tanács finanszírozza.

A TDM fő célja, hogy Bihar megyét a népszerű turisztikai állomások közé emelje, ezért partnerségben áll a Ryanair és a Blue Air légitársaságokkal, valamint több turisztikai céggel, szervezettel és önkormányzatokkal is. Fontosnak tartják az együttműködést, a turisztikai egyesületekkel, utazási irodákkal, ugyanis csak így lehet egy jól működő rendszert létrehozni. Fő feladatkörüknek tekintik továbbá azt is, hogy bizonyos térségeket kiemeljenek, és úti célként bemutassanak, ennek érdekében például elkészítettek egy négy (magyar, román, angol, olasz) nyelven elérhető útikalauzt, amit különböző rendezvényeken osztogatnak, mondta az igazgató. A TDM több turisztikai kiállításon is részt vett idén, amelyeken Bihar megyét, mint úti célt mutatták be. Dr. Bántó Norberttől megtudtuk, hogy a tervek szerint idén beindul a hivatalos weboldaluk is, amelyen több nyelven tájékozódhatnak azok akik ide látogatnának. Egyelőre azokra a nyelvekre fókuszálnak, amely nyelveket olyan országokban beszélnek, ahonnan van repülőjárat Váradra például német, olasz vagy katalán nyelvre.

Jelenleg a TDM legfontosabb projektje, hogy felmérje a turisták véleményét a Félixfürdő és a reptér területén, valamint az adatok feldolgozása után egy pontos stratégiát dolgozzon ki a turizmus fejlesztésére. Az igazgató elmondta azt is, hogy külföldön Erdély kapuja néven mutatják be Bihar megyét.

Az említett projektek mellett a TDM több rendezvényt is szervez, fő- vagy társszervezőként, ilyen esemény például a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű biciklitúra-sorozat, amelyet havonta megrendeznek különböző Bihar megyei látványosságokat érintve.

A turisztikai ügynökség idei fő célja a turisztikai weboldal beindítása, ami egyelőre azért nem valósult meg, mert az említett nyelvekre le kell fordítani az oldal teljes tartalmát, és nehéz erre a célra hitelesített fordítókat találni. Az említett internetes felület beindítását követően közösségi oldalon fogják hirdetni azt célzott közönség számára, hogy minél több turistát tudjanak Romániába csalogatni.

Vincze-Nagy Anikó