Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar megye első turisztikai újságja

A Királyerdő Naplója címmel jelenik meg Czárán Gyula, az egyik első magyar turisztikai szakember, barlangkutató és szakíró, „a magyar turizmus atyja” születésének 170. évfordulója alkalmából Bihar megye első olyan turisztikai lapja, amely a Királyerdő védett területét szemlélteti.

bihar megye elso

A Bihar Megyei Védett Területekért és Tartós Fejlesztésért Központ (CAPDD) által és a Bihar Megyei Tanács finanszírozásával 2 ezer példányban publikált kiadvány első száma természetjárók elfeledett történeteit, legendákat, szpeológiai tudnivalókat és még élő hagyományokat ismertet román és magyar nyelven egyaránt, így például a legelső oldalon Czárán tollából olvasható egy 1903-as leírás a Mézgedi (Meziad) cseppkőbarlangról. Paul Iacobaş, a CAPDD elnöke úgy nyilatkozott, hogy a lap egy másfajta turisztikai útikalauz kíván lenni mindazok számára, akik meg szeretnék ismerni és érteni ennek a vidéknek a meséjét és a lakóit.

A kiadvány hamarosan hozzáférhető lesz a Mézgedi és a Farcu barlangoknál, illetve a CAPDD nagyváradi székhelyén, a Nagyvásár (December 1) tér 4-6 szám alatt.