Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar–Hajdú-Bihar barátságos labdarúgó-torna

A Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében egy barátságos labdarúgó-torna kerül megrendezésre a két régió tizenhat negyed-, ötöd-, illetve hatodosztályú csapatának részvételével. A torna csoportkörei a jelentős európai kupákhoz hasonlóan egész év során zajlanak majd, jövő évtől pedig kieséses rendszerben folytatódik tovább – jelentette be Cornel Popa megyeitanács-elnök.

  Cornel Popa és Tóth Attila az eurorégiós torna kupájával


Cornel Popa és Tóth Attila az eurorégiós torna kupájával

A hagyományteremtő szándékkal megszervezett barátságos labdarúgótorna első, 2013–2014-es  kiírásán kilenc Bihar megyei focicsapat vesz részt: a megyei első osztály első három helyezettje (az elmúlt idény sorrendje alapján), a megyei másodosztály három csoportgyőztese, illetve három második helyezettje. A csoportkörök augusztustól októberig zajlanak le, oda–visszavágó rendszerben, majd tavasztól egyenes kieséses rendszerben folyatódik tovább a bajnokság április és május hónapokban. Ez utóbbi fázisban a négy csoport első két helyezettje vesz majd részt. A negyeddöntők oda–visszavágóját 2014 április 16-án, illetve 23-án játsszák, az elődöntőket pedig április 30-án, illetve május 7-én. A torna döntőjét és a harmadik helyért zajló mérkőzést május 14-én játsszák a nagyváradi Bodola Gyula stadionban.

A sajtótájékoztatón felszólalt többek közt Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki hangsúlyozta hogy a rendezvény célja a még felfedezetlen tehetségek felkarolása, s az ifi-játékosok támogatása. Tóth ugyanakkor viccelődve hozzátette, hogy mivel a mérkőzéseket szerdai napokra időzítették, lehetséges hogy az eurorégiós bajnokság konkurenciát jelent majd a Bajnokok Ligájának.

Megjegyzendő, hogy a rendhagyó bajnokság mintegy ötszázezer lejes költségvetését teljes egészében a Bihar Megyei Tanács állja, a rendezvény anyagi vonulatához a magyar fél egyáltalán nem járul hozzá. A tornán szereplő tizenhat csapat mindegyike alapból kap majd egy 7400 lejes részvételi prémiumot. Ezen felül a csoportmérkőzéseken minden győzelemért 3000 lejes, minden döntetlenért pedig ezer lejes jutalom jár. A kieséses szakasz végén az 5–8 helyezett csapatok egyenként ötezer lejt kapnak, a negyedik helyezettet tízezer-, a harmadik helyezettet húszezer-, a második helyezettet harmincezer-, az első helyezettet pedig hatvanezer lej illeti.

Bihar (2)

A csoportbeosztás a következő: A csoport – Komádi, Nagyszalonta, Körösszegapáti, Biharszentandrás; B csoport – Biharkeresztes, Belényes, Felsőlugosi Sporting, Nagyváradi Egyetemi FC; C csoport – Hegyközpályi, Hosszúpályi, Bihar FC II, Debreceni Egyetemi AC; D csoport – Nyíradony, Monostorpályi, Partiumi ESK, Harangmező. A torna első fordulóját ma játsszák. A mai mérkőzésprogram a következő: Körösszegapáti– Komádi, Biharszentandrás– Nagyszalonta, Biharkeresztes– Nagyváradi Egyetemi FC, Felsőlugos– Belényes, Hosszúpályi–DEAC, Hegyközpályi– Bihar FC II, Monostorpályi–Nyíradony, Harangmező–Partium.

Sz. G. T.