Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bihar dombjain két keréken

Több mint 120 szenvedélyes kerékpáros vett részt az elmúlt hétvégén, a második alkalommal megrendezett „Fedezd fel újra Bihart – dombok és völgyek közt” című biciklitúrán, amely augusztus 19-én, szombaton indult a dél-bihari Kolafalváról (Coleşti). Az egynapos túra alkalmával a résztvevők gyönyörködhettek a Vaskohi karsztfennsík szépségeiben, megkóstolhatták a helyi parasztok termékeit, és megtapasztalhatták vaskohszohodoli kolostor szerzeteseinek vendégszeretetét.

Fotó: Liber Cuget

Fotó: Liber Cuget

A résztvevőket már a körút elején meglepetés érte: a helyszínre érkező kerékpárosok közt 20 db „DiscoverBihor” feliratú pólót sorsoltak ki annak a tombolajátéknak a keretében, amelyet Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség (AMD Bihor) vezetője szervezett. Ezt követően a Codru Moma Közösségfejlesztési Egyesület székhelyéről indult el a túra, melynek útvonala érintette többek közt a nemrég felavatott takarmánybegyűjtő és feldolgozó központot, a Jókai-barlangot és a vaskohszohodoli kolostort. A résztvevők ugyanakkor több előadást is meghallgathattak a felelősségteljes túrázásról, valamint a környék nevezetességeiről. A bemutatókat Răzvan Dumbravă projektmenedzser és Cosmin Dumiter tartották. A résztvevők emellett megkóstolhattak hagyományos helyi élelmiszerkészítményeket és megtekinthették munka közben Florian Cep helyi kőfaragó mestert.

Fotó: Liber Cuget

Fotó: Liber Cuget

A túra a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség és a Codru Moma Közösségfejlesztési Egyesület közös szervezésében valósult meg, partnerségben a Bihar Megyei Tanáccsal, a Bihar Megyei Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központtal, valamint a Bellotto vállalattal.

Sz. G. T.