Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Betonmeder vagy modern folyópart?

Hónapok óta alakítgatják Nagyvárad belvárosában a Körös-partot, s ez a munkálkodás igencsak megosztotta a megyeszékhely lakóinak a véleményét. Nagyon sokaknak ugyanis egyáltalán nem tetszik, hogy a váradi önkormányzat „modernizálás” címszó alatt mintha hadat üzent volna a folyóparti növényzetnek, az átalakítások során ugyanis több faóriás, vált a fűrészek martalékává. Több panasz érkezett szerkesztőségünkbe arról is, hogy a Continental szálloda mellett levő Baross (ma Dacia) híd és a Csillagos híd között (itt több helyen is folyik part menti építkezés) nem egy esetben építkezési törmelék, cement, és ki tudja még mi minden került a folyóvízbe. Két hónapja halpusztulást is észleltek a Körös váradi szakaszán, ezt a kánikulával magyarázták. Az viszont tény, hogy sok váradinak cseppet sem tetszik, hogy az eddig szép, fákkal, bokrokkal szegélyezett folyópartból a váradi önkormányzat kopár betonmedencét akar csinálni.

betonmeder (1)

Terepszemlénken megnézhettük az indián nyár színes pompájában ékeskedő parti részeket, és valójában igazat is kell adnunk azon olvasóinknak, akik nem akarják, hogy ez a látvány, a természet városban is megmaradt szépsége kopár betonkatlanná változzon. A Baross híd lábánál mindkét parton építkeznek, a vendéglők parti teraszait szépítgetik. A Garasos és a Szent László híd között már jóval változatosabb a látvány. Egyik oldalon, a zsinagóga mellett ott éktelenkedik évek óta egy építőtelep, egy elakadt munkálat, az idetervezett mélygarázs kezdeménye. Másik oldalon még érintetlen és bizony eléggé elhanyagolt a partszakasz. Szerencsére az itt még meglevő fák és bokrok feledtetik az emberekkel azt, hogy a meredek partszakaszon évek óta nincs védőkorlát, a folyóhoz levezető lépcsők ócskák, balesetveszélyesek. Túljutva a Szent László hídon, ismét építkezés tárul a szemlélődő elé. A magasított betonpart aljában munkagépek, ahogy nő a betonsáv, úgy csökken a zöldövezet. Összefoglalva elég nagy tehát a káosz ezen a viszonylag rövid partszakaszon, ami a Baross hídtól a Csillagos hídig tart, utóbbi helyére centenáriumi hida akar építtetni az önkormányzat.

betonmeder (2)

Ami pedig a folyóparti növényzet kiirtását, illetve a víszennyezését illeti, nagyon úgy tűnik, senki nem vonhat felelősségre senkit. Pár hete a Baross híd lábánál látszott elég nagy mennyiségű vízbe szórt cement például, azonban mint a Körösök Vízügyi Igazgatóságától megtudtuk, a vétkeseket nem sikerült beazonosítani. A Körösök Vízügyi Igazgatósága hivatalos álláspontja jelenleg annyi, hogy ameddig az önkormányzatnak és a többi parti „modernizációnak” megvannak a szükséges engedélyei, addig a környezetvédelmi hatóságok semmit nem tehetnek, mert minden szabályos. Szabályos a fairtás, a vízszennyezés, szabályosan döglenek a halak a folyóban. S hogy mi lesz ennek a vége, egyelőre nem tudni.

Szőke Mária