Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Betonkeverőre cserélték a billentyűzetet

A Lakások egy biztos jövőért elnevezésű projekt keretében a nagyváradi Smartware IT-vállalat 45 munkatársa dolgozott önkéntesként pénteken azért, hogy egy rászoruló váradi család számára otthont biztosítsanak a belényesi Habitat for Humanity segélyszervezet által vezetett építkezésen. A számítógépes szakemberek betont kevertek, téglát és kerámialapokat hordtak, illetve fémszerkezetet állítottak össze a vasbetonhoz – a hagyományokhoz híven vállvetve dolgoztak a megsegített család tagjaival.

betonkeverore 1

„Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét részt vehettünk a Habitat építkezésén és ez által segítő kezet nyújthattunk olyan rászorulóknak, akiknek tényleg hiányzik a biztos fedél a fejük fölül. Ez immár a második év amikor részt veszünk ebben a projektben és reméljük, hogy nem az utolsó” – nyilatkozta Claudia Ţirban, a Smartware vállalat önkéntes-koordinátora.

A Habitat mérnökeit meglepte az informatikusok elszántsága. „Annak ellenére, hogy legtöbbjük nem volt hozzászokva a fizikai munkához, derekasan helyt álltak az egész nap folyamán. A munka zökkenőmentesen zajlott” – nyilatkozták. „Egy teljes rakodólapnyi cementet kevertek betonná, több mint egy tonnányi fémgerendát állítottak össze, és több mint ezer kerámiacsempe ment át a kezük alatt, ami négy lakásra elegendő” – tették hozzá a szakemberek.

betonkeverore 3

A projekt keretében megsegített család is végtelenül hálás volt az önkénteseknek. „Nagyon jó érzés, hogy ezek a csodálatos emberek, anélkül hogy valaha is találkoztunk volna az életben, felajánlották a segítségüket és kemény fizikai munkát vállaltak azért, hogy segítsenek rajtam és a családomon. Már nagyon régóta vágyunk rá, hogy biztos fedél legyen a fejünk fölött és az álmunk egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz” – mondta Bogdan Coste, a megsegített család tagja. A Lakások egy biztos jövőért elnevezésű projekt keretében összesen 30 nagyváradi rászoruló család részére építenek lakásokat. Közülük hét család már beköltözött, öten pedig hamarosan be fognak költözni új otthonaikba.

Sz. G. T.