Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Betlehem, Betlehem a te határidba…

Betlehem, Betlehem a te határidba… énekelték lelkesen a szalárdi Pitypang néptánccsoport tagjai, aki rendhagyó hagyományőrző tevékenységet folytatnak alulírott vezetésével. A szokásos néptáncoktatás és előadások mellett betlehemes játékokat mutatnak be Szalárdon, különböző intézményekben és a környező településeken. A fellépések részei egy pályázati programnak, melynek neve „Székelykapuk – zöldkapuk”, közép-európai verseny, a programot pedig támogatja Magyarországról az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. Az előadás egy harminc perces derűs, népies, karácsonyi betlehemes játék, amely népi tánccal, népdalokkal és népies hangszereléssel van fűszerezve. Az előadásban az egész néptánccsoport, közel harminc gyerek szerepel, óvodáskortól tizennégy éves korig, akik nagy odaadással készültek és bújtak a különböző betlehemes szerepekbe.

betlehem 1

A készülődések már hetekkel a bemutatás előtt elkezdődtek. A gyerekek jelmezeket, díszletet, kellékeket készítettek, népi énekeket és táncokat tanultak, amelyeket népi hangszerekkel kísértek. A néptánccsoport megajándékozta ezzel a műsorral a szalárdi és közeli települések lakosait, kívánva ezzel áldott, békés karácsonyt mindenkinek. Előadták a betlehemest a Filadelfia öregotthonban, a polgármesteri hivatalban, az iskolákban, a református és katolikus templomokban, az orvosi rendelőkben, a varrodában, az asztalos műhelynél, a boltokban. Az öregotthon lakóit épp az idősek napján örvendeztették meg az előadással, amit az otthon lakói nagy meghatódással kísértek figyelemmel, és köszöntek meg nagy szeretettel.

betlehem 2

A tánccsoport tagjai saját maguk fejlesztésére, épülésükre és környezetük örömére nagy szeretettel adták elő műsorukat minden helyszínen, Jákóhodoson és Hegyközszentimrén is. Megköszönték, hogy ebben a sok száz évre visszanyúló népművészeti hagyomány ápolásában részt vettek velük együtt, gazdagítva magyar kultúránkat.

Köszönet a tiszteletes és tisztelendő uraknak, akik szeretettel fogadták a csoportot.

Köszönet azoknak a tanítónőknek, akik szívvel, lélekkel a táncosok és a csoport vezetője mellett álltak a fellépések sorozatában, nem sajnálva időt, fáradtságot.

Köszönet mindazoknak, akik bármiféle támogatásban részesítették a csoportot. Köszönet a kedves szülőknek, akik az utazásokban besegítettek, akik elkísérték őket, akik segítségükre voltak és reméljük minden fellépéssel ők maguk is gazdagodtak lelkiekben.

Kőrösi Mária tanítónő