Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Betiltatnák a palagáz-kitermelést

Romániában ezidáig példátlan módon, politikai támogatottság nélkül, kizárólag civil hozzájárulással juttatnának egy törvénytervezetet a parlamentbe, a hidraulikus töréssel és vízszintes fúrással történő palagáz-kitermelés betiltására a Bihar megyei környezetvédők. A kezdeményezés sikeréhez országos szinten százezer aláírásra van szükségük, s ahhoz, hogy megkezdődhessen a törvény által előírt procedúra már fel is állítottak egy tíztagú Kezdeményezői Bizottságot – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon Eleonora Mircescu és Cornel-Laurenţiu Eustaţiu bizottsági tagok.

Betiltanak 1

A Vaslui megyei Pungeşti románia első települése, ahol megkezdték a palagáz-kitermeléshez szükséges infrastruktúra kiépítését

A tervezetet a Kezdeményezői Bizottság egy indokló levél kíséretében kell benyújtsa az Országos Törvényhozási Tanácshoz. Miután a tanács jóváhagyta azt, a tervezet harminc napon belül megjelenik a Hivatalos Közlönyben, s ezt követően hat hónap áll majd a kezdeményezők rendelkezésére ahhoz, hogy összegyűjtsék a szükséges aláírásokat. Az összesen százezer aláírás az ország megyéinek legalább egynegyedéből, vagyis 14-ből kell származzon, s minden érintett megyében, illetve Bukarest városában legalább ötezer aláírás kell összegyűljön, a listákat pedig a helyi önkormányzatok kezelik.

Mint a bizottsági tagok hangsúlyozták, az aláírásgyűjtést önkéntesmunka révén valósítják majd meg elsősorban azokban a megyékben, ahol a kormány által koncesszióba adott szénhidrogén-kitermelési területek valamelyike találhtó. Az aláírási lista interneten is elérhető lesz majd a www.ecotoporadea.ro internetes oldalon, ahonnan le lehet majd tölteni az aláírói lista formanyomtatványát, melyet kitöltve elpostázhat majd bárki a Kezdeményezői Bizottsághoz.

Betiltanak 2

Cornel-Laurenţiu Eustaţiu és Eleonora Mircescu

Mint Eustaţiu elmondta, a kezdeményezőknek meg sem fordult a fejében, hogy megpróbálják elnyerni egy parlamenti képviselő vagy szenátor támogatását a törvénytervezethez, hogy evvel elkerüljék az aláírásgyűjtés szükségességét. „Az erősségünk épp abban rejlik, hogy nem alapozunk egyetlen politikai szereplőre sem” – hangsúlyozta a bizottsági tag. Mint a Pungeşti-et kétszer is megjárt építészmérnök hozzátette, a kezdeményezéssel szeretnék bevonni a palagáz-kitermelés elleni harcba azokat a személyeket is, akik ugyan egyetértenek az üggyel, de különböző okok miatt nem vettek részt az eddigi tüntetéseken.

Szombati-Gille Tamás