Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Betegek Világnapja Székelyhídon

Február 11-én, vasárnap Székelyhídon Ozsváth József plébános celebrált szentmisét a székelyhídi római katolikus templomban a Betegek Világnapján, melynek keretében kiszolgáltatta a betegek kenetének szentségét 20 betegnek, együtt imádkoztunk értük és embertársainkért, melyet háromnapos előkészület előzött meg.

II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy február 11-e legyen a Betegek Világnapja. Az ellene elkövetett merényletet követően egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordul a betegekhez.

A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.” Egyre több templomban február 11-én csoportosan kiszolgáltatják a betegek kenetének szentségét azoknak, akik előzőleg kérik azt.

betegek

Ozsváth József plébános szentbeszédében úgy fogalmazott: „A betegség egy állapot, mely valamikor mindenki életében bekövetkezik, mindannyian megtapasztaltuk, milyen betegnek lenni, legyen az súlyos vagy könnyebb.” Elmondása szerint sokkal nagyobb empátiával tudunk tekinteni más betegekre, ha már mi is átéltük azt valamilyen formában. Fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést: hogyan tudunk segíteni másokon? Az orvosok, az ápolók szakmai tudásuk szerint segítenek a legtöbbet, mi azonban a lelki gyógyulásban nyújthatunk segítséget embertársainknak. A szentmisén jelen voltak a Böjte Csaba ferences szerzetes vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon neveltjei, gyermekei és vezetőjük, Kovács Ágnes is.

Tatai István, Székelyhíd