Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beszámolt a képviselő

Az elmúlt fél éves parlamenti tevékenységéről számolt be tegnap Cseke Attila képviselő (képünkön), aki az elmúlt ülésszakban 25 alkalommal szólt hozzá az ülésekhez, ugyanennyi törvénykezdeményezésben szerepelt, és két alkalommal interpellált, illetve tett fel kérdést.

beszamolt

Többek között a decentralizációt és az egészségügyet érintő témákhoz szólt hozzá, mondta a képviselő, aki arra is emlékeztetett: egyedül az RMDSZ szavazott a földeladások szabályzásának megváltoztatása ellen. Bihar megye területének egyharmadát érinti az a szabályozás, mely szerint a határ harminc kilométeres körzetében lévő földterületet csak külön engedélyekkel lehet eladni, mondta Cseke Attila. Hozzátette, információi szerint szinte teljesen leálltak a telekeladások. Több törvénykezdeményezésben is részt vett, fő- vagy társkezdeményezőként ebben az ülésszakban, ezek közül kihirdetés előtt áll a termelőszövetkezeti nyugdíjak pénzügyi amnesztiájáról szóló törvény, a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatot a szenátus elfogadta, a képviselőház pedig a parlamenti vakáció után tárgyalja majd, és megoldódott a katonai vagy rendőrakadémiára második egyetemként jelentkezők helyzete is.

Ami Bihar megyét illet, ma jár le az észak-erdélyi autópálya Bors–Berettyószéplak közötti szakaszának pályázati határideje, remélhetőleg év végéig megkötik a kivitelezővel a szerződést, így 2016 végére elkészülhet a Bihar megyei szakasz. Szintén a megyéhez kapcsolódó hír, hogy az Országos Autópálya- és Útkezelő Társaságnak az országos utak felújítását célzó programja 8. szakaszába felvették a Bihar–Bisztraterebes közötti, közel 39 kilométeres útszakaszt, a 9. szakaszba pedig szeretnék, ha bekerülne a Székelyhíd–Margitta, Bors–Nagyvárad és Pusztaújlak–Hagymádfalva (Spinuş) közötti útszakasz is.

Fried Noémi Lujza