Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beszámolt a képviselő

Elmúlt évi parlamenti tevékenységéről és idei terveiről számolt be tegnap Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő (képünkön).

Az elmúlt évben 37 törvénykezdeményezésnek volt szerzője vagy társszerzője, mondta Szabó Ödön, aki a sikeres kezdeményezések közül például a nyugdíjasok pénzügyi amnesztiájáról szóló törvényt említette. Egy másik, a kulturális folyóiratok támogatásáról szóló kezdeményezést a volt államfő visszaküldött a parlamentnek, azonban ennek elfogadásával a képviselő szerint nem lesz gond, hiszen a parlament már jóváhagyta. Ennek lényege, hogy a szakminisztérium büdzséjéből 4,5 millió lejt különítenek el a kulturális folyóiratok támogatására, a pénz felhasználásáról pedig az alkotói közösségek dönthetnek. Tíz kérdést tett fel, mondta Szabó Ödön, az utolsóra, mely az adóhivatalok átszervezésére vonatkozik, még várja a választ.

beszamolt

A költségvetés kapcsán elmondta: az RMDSZ nem szavazta meg azt a módosító javaslatot, mely az utolsó pillanatban érkezett, és amely szerint megszabnák, hogy az egyes települések milyen arányban kapnának a visszaosztott személyi jövedelemadóból. Ez a javaslat lehetetlenné tenné, hogy a megyei tanácsok támogathassák a települések projektjeit, elvenné tehát egy jogkörüket, ami központosítást jelent, mondta Szabó Ödön, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosítás épp azokat a megyéket érinti negatívan, például Bihar, Arad vagy Brassó megyét, amelyek esetleg régióközpontként szóba jöhetnének. A javaslat szerint a 2013-as évet véve alapul, nem kapnak majd támogatást azok a községek, melyek saját bevételei elérik a 1,5 millió lejt, a város esetén hatmillió lej a határ, megyei jogú városok esetén húszmillió lej, megyeszékhelyek esetén ötvenmillió lej, a megyei tanácsoknak pedig nyolcvanmillió lej a plafon. Azon a települések, amelyek nem érik el a felső határokat, az említett összegekig kapnak támogatást.

Ami az idei évet illeti, kezdeményezni fogja, hogy március 15-ét hivatalosan is nyilvánítsák a magyar kisebbség napjává, az országban más kisebbségeknek már van törvényben meghatározott napjuk, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette, magyarországi mintához hasonlóan önkéntes polgárőrség létrehozását kezdeményezi. A polgárőrség a tervek szerint együttműködik majd a rendőrséggel, és a közrend fenntartásában segít.

Fried Noémi Lujza