Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Béremelésért tüntettek a román társulat színészei

A nagyváradi Mária Királyné Színház több mint 20 művésze vett részt azon a tüntetésen, amelyet a szerda esti előadás előtt szerveztek a színház lépcsőin, s melyben azt követelték az intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanácstól, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően emeljék fel a színészek fizetését a filharmónia zenészi fizetéseinek szintjére.

beremelesert

„Követeljük a bérek kiegyenlítését!”, „A művészeknek egyenlő jogaik vannak!”, „A legfontosabb kulturális intézmény vagyunk, becsüljenek meg!” – hirdették a tüntetők táblái.

A 2010-ben kibocsátott 284-es számú kormányrendelet egyazon bérezési kategóriába sorolja a színművészeket és zeneművészeket, ezért a köztük levő fizetésbeli különbségek kizárólag a rangból (grad) illetve szakmai tapasztalatból (vechime) fakadhatnak. A váradi filharmónia és a színház bérkülönbségeinél viszont nem ez a helyzet – állítják a színház képviselői, akik pártossággal és diszkriminációval vádolják a megyei tanácsot. Ez irányban egy memorandumot tettek le a Mária Királyné Színház és a Crişana Táncegyüttes művészei.

„A filharmóniában például egy A1-es kategóriájú, 5-ös fokozatba sorolt művész fizetése elérheti a 6000 lejt, míg a színészek fizetése legfeljebb 4000 lej. A 2016-ban kibocsátott 20-as számú kormányrendelet világosan kimondja, hogy az egyazon intézménynek alárendelt, egyazon bérkategóriájú művészeket egyenlő módon is kell bérezni. Diszkriminálva érezzük magunkat. A megye legfontosabb kulturális intézménye vagyunk, heti 5-6 előadást tartunk, miközben a Filharmónia csak egyet” – nyilatkozta Adrian Locovei. Mint hozzátette, ez nem a Filharmóniával szembeni kritika, és nem szeretnék, ha a zenészek fizetését csökkentenék le a színészek szintjére, hanem fordítva.

A színészek beadványukra azt a választ kapták a megyétől, hogy mivel a többletköltséget nem foglalták bele az éves költségvetésbe, a béremelés csak úgy válna lehetségessé, ha a szükséges összeget az előadások produkciós költségeiből vonnák le, illetve csoportosítanák át. A színészeket ez azonban nem tántorítja el. „Ezek technikai kérdések, amelyek nem tartoznak ránk. Mi azt akarjuk, hogy a helyzet megoldódjon” – hangsúlyozták.

A színészek ultimátumot is adtak a Megyei Tanácsnak: abban az esetben, ha június 15-ig nem egyenlítik ki a különböző kulturális intézmények közötti fizetéskülönbségeket, készek bírósági eljárást indítani. A szerdai tüntetés mindössze 10 percig tartott és békésen zajlott.

Sz. G. T.