Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bepillantás a kulisszák mögé

Köztudott, hogy április 29-én ünnepeljük a tánc világnapját. Ez immár harminckét éve, a Nemzetközi Táncbizottság 1982-ben született döntése óta van így. E dátummal a francia táncos és balettművész, Jean-Georges Noverre előtt tisztelgünk, aki 1727-ben ezen a napon született. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese április 30-án, holnap a tánc világnapja alkalmából nyílt próbát tart a színházban 17 órától. A 30-ai próbán az együttes új produkcióját, A világcirkuszt fogják próbálni Juronics Tamás Kossuth díjas koreográfus vezetésével, melynek bemutatója május 16-án lesz 19 órától. A világcirkusz című előadás Nagy Dániel 1926-ban kiadott Cirkusz című kisregényét dolgozza fel Bodolay Géza színpadi adaptációjában. Az előadás témája a száz éve kirobbant első világháború szörnyűségei. A Nagyvárad Táncegyüttes várja az érdeklődőket, akik bepillantást szeretnének nyerni az előadás előkészületeibe, a világhírű koreográfus és a táncegyüttes színfalak mögött zajló munkájába.

bepillantas

Jelenet a Nagyvárad Táncegyüttes Szerelemkert című produkciójából

Táncvilágnapi köszöntő

 A tánc hétköznapi életünk mozgásrendjénél sokszor nehezebb, szervezett, esztétikai szempontok szerint válogatott, szuverén kifejező erővel rendelkező mozgás. Él a ritmika sokféleségével, igazodik a kísérő zenéhez, összességében egy csodálatos világ részesei lehetünk, ha a táncokkal megismerkedünk.

A tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. A táncot művelők részesei lehetnek ennek a csodálatos világnak, de nemcsak a tehetséges, rátermett művelők részesülhetnek ebben, hanem azok is, akik csak nézik a táncot. Nagyszerű dolog az, hogy élményhez jutva azok is részesülhetnek a tánc örömében, akik nem tudnak táncolni, vagy a látottakat gyakorlatban nem ismerik.

Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen az ember mindennapi életében és széppé tegye azt.

Köszönet ezért a szépségért, és művészi élményért a világ táncművészeinek!

Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus