Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutatták Ybl Miklós épületeit

Berettyóújfalu után a nagyváradi vár L épületében nyitották meg tegnap délután azt a kiállítást, amely a 19. század egyik legnagyobb magyar építészének, a székesfehérvári születésű Ybl Miklósnak az épületeit mutatja be makettek és tablókon látható korhű dokumentumok formájában.

Hidvégi Violetta, Huszár István, Kecse Gabriellla, dr. Kenyeres István és dr. Markó Balázs Foto. Csikos Rolland

Hidvégi Violetta, Huszár István, Kecse Gabriellla, dr. Kenyeres István és dr. Markó Balázs
Foto. Csikos Rolland

Az esemény megnyitóján Kecse Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatója és Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere köszöntötte a vendégeket, akiket dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának (BFL) főigazgatója követett a felszólalók sorában. A BFL vezetője elmondta, hogy az Ybl Miklós születésének bicentenáriuma alkalmából 2014-ben létrehozott kiállítás a Budapesti Nemzeti Múzeummal kezdődően eddig tizenegy helyszínen volt megtekinthető, és most lépte át először az országhatárokat. A tárlat két részből áll: egyrészt „három fekete háromszögletű hasábból,” amelyek „kukucskálós” módszerrel védik és teszik láthatóvá a Szent István Egyetem diákjai által összeállított maketteket, másrészt az építész által készített tervek levéltári dokumentumaiból. A kiállítás megnyitóját dr. Markó Balázs DLA, a budapesti Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja zárta, kiemelve, hogy diákjai és saját maga számára is az emlékkiállítás az iskola mesterhez való viszonyát is tükrözi, aki „morózus emberként érzelmes terveket készített, és sajátos módon képezte le a korábbi stílusokat.” A megnyitón felszólalt még Pafka Ernő nagyváradi építész, aki elsősorban szakmai szempontból fejezte ki örömét a kiállítás megérkezését illetően. Hidvégi Violetta, a Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa, a kiállítás kurátora a hivatalos megnyitót tárlatvezetéssel zárta.

A kiállítás május 9-ig megtekintető.

Szamos Mariann