Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutatták Nagyvárad krónikáját

Legkésőbb novemberben kerül a könyvesboltokba Kormányos László Nagyvárad krónikája című monumentális, témáját és műfaját tekintve egyedülálló kötete. A szerzővel a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület képviseletében Szűcs László beszélgetett szerdán az Illyés Gyula könyvesboltban.

Kormányos László és Szűcs László

Kormányos László és Szűcs László

A XXVI. Festum Varadinum programjainak egyik legjelentősebbikére került sor május szerdán, amikor bemutatták Kormányos László Nagyvárad krónikája című terjedelmes, több mint hatszáz oldalas munkáját. A 2000-es évek elején megjelent műfaj sajátosságaihoz híven a kötet különlegessége egyrészt abban áll, hogy egyedülálló módon mutat be várostörténetet, másrészt pedig Magyarországon, Budapesten a Kossuth Kiadónál fog megjelenni.

A nagyváradi születésű Kormányos László, aki 1998 és 2010 között a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban tanított, jelenleg pedig a Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban oktat történelmet, és a jelenkor kutatójaként 2009-ben kezdett el a krónika anyaggyűjtésével foglalkozni, maga is kifejezte a kötet összeállítása során kutatott történeti korszakok Nagyvárad vonatkozásában számára nyújtott újdonságait, mint például a középkor, vagy a török uralom évtizedei esetében.

Fotó: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

A bemutató részvevői számítógépen tekinthettek meg néhány oldalpárt a kötetből, amelyek korszakok és tematikák szerint, körülbelül 3 ezer rövid, lényegre törő, cikkszerű hivatkozás formájában, több mint 300 kép kíséretében, eseménykrónikaként tárgyalják Nagyvárad történetét: kilenc fejezetben kilenc korszakot ölel fel a középkortól kezdődően az 1989-es évvel, egy tanulmánnyal bezárólag. A krónika kiadásával megbízott fórumok egy rövidített változat lehetőségével is foglalkoznak, illetve idővel szándékukban áll valamilyen internetes formátumban is megjeleníteni, ha nem is az egész kötetet, de legalább részleteket belőle.

A várostörténeti munkát, amely természetéből adódóan bizonyos helyeken érinti a Nagyvárad vonzáskörzetéhez tartozó településeket is (mint például Szentjobb, Székelyhíd), szerzője minden korosztálynak ajánlja, azaz mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt, akár úgy is, hogy csak átlapozza az oldalakat, vagy csak bizonyos témák után szeretne nézni.

A Bihar Megyei Tanács támogatásával készülő munkát, amely ősszel lesz kézbe vehető, az ígéretek szerint jutányosabb áron lehet majd megvásárolni, mint a hasonló kiadványokat.

Szamos Mariann