Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutatták „Apóka” verskötetét a hajdúvárosban

A nagyszalontai Zilahy Lajos Művelődési Házban szombaton mutatták be Tordai Ferenc (1901 – 1987) tanító és kántor verseskötetét, amelyet a leszármazott Tordai családtagok rendeztek sajtó alá. A kötet megjelenését támogatta a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület, amely képviseletében Patócs Júlia elnök könyvismertető megnyitójában mondott elismerő szavakat a néhai „Tordai bácsiról”, akinek – mint mondta – rokonszenves gesztusáról csakis elismeréssel szólhat.

Tordai Ferenc unoka, Tordai Ildikó dédunoka, Patócs Júlia és Ardai Erika

Tordai Ferenc unoka, Tordai Ildikó dédunoka, Patócs Júlia és Ardai Erika

Tordai Ferenc, az unoka, nagyapjáról elmondta: egy olyan emberről mint ő volt, csakis meleg szívvel lehet megemlékezni; családját szerető, kitűnő nevelőként és pedagógusként pedig nem csak a családja, hanem az egész város előtt tiszteletet és megbecsülést vívott ki magának. Bár az első és második világháborút is túlélte, de az 1956-os események őt is elérték. Az osztályában a kamasz fiúk röpcédula-féléket írogattak óra alatt, amelyet egymásnak mutogattak. Tanítójuk, Tordai észrevette, kérdőre vonta őket, összeszedte a cetliket és az égő kályhába dobta, s csak annyit mondott: „ráértek ti még az ilyesmivel!”.Az eset napvilágra került, Tordai Ferencet letartóztatták és súlyos börtönévekre ítélték. A vád ellene az volt; hogy nem jelentette az esetet a város elöljáróinak. Tordai 1960-ban szabadult, súlyos megpróbáltatásait versekbe foglalta, ezeket családja kéziratban megőrizte, és arra gondoltak, hogy egész életében írt munkáit kiadják. Az írásokból egy 340 oldalas kötet lett, mely Tordai Ferenc emlékversei címmel jelent meg

A bemutatón Tordai Ildikó, a dédunoka elmondta: emlékezve „Apókára”, él szívében Tordai Ferenc dédnagyapa, aki meghagyta családjának, főleg unokáinak, hogy őrá úgy emlékezzenek mint Benedek Elekre, a mesélőre, és „Apókának” szólítsák.

A bemutatón Ardai Erika lelkész részleteket a szavalt el a kötetből, majd a néhai Tordai Ferencre emlékezve, beszélgetéssel zárult a könyvbemutató.

 Sára Péter