Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutatták a felújított Idő-ódát

A nagyváradi bábszínház Lilliput Társulata pénteken mutatta be az 1880–2020 (Idő-óda) című, felnőtteknek szóló előadás felújított változatát.

Sardar Tagirovsky rendező kreálmánya egy család tapasztalatain keresztül a nyugati civilizáció történetének közel másfél évszázadán vezette át a nézőközönséget, a XIX. század végétől a közeli jövőig. Tette ezt egyetlen szó nélkül, pusztán a bábszínészek gesztusai, mimikája, élőzene és videobejátszások révén, rövid, álomképszerű jelenetek gyors egymásutánjával.

bemutattak 1

Az eredeti előadáshoz képest jócskán átgyúrt szerkezet és az újragondolt díszítőelemek arra voltak hivatottak, hogy nyomonkövethetőbbé tegyék az idősíkokban ugráló történetet, illetve emészthetőbbé a művészi élményt nyújtó pillanatok és infantilis megoldások közt hullámzó produkció egészét – több-kevesebb sikerrel.

Bár a folyosói terefere nyomán egyértelműen kijelenthető, hogy a próbálkozás nem talált értő közönségre a megyeszékhelyen, azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy a váradi bábosok (ezúttal bábok nélkül) igazán kitettek magukért, az előadás értékelhető mozzanatai az ő egyéni tehetségüknek voltak köszönhetők.

Sz. G. T.