Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutató és ünnep a Szigligetiben

Pénteken este mutatták be Nagyváradon Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabját Theodor Cristian Popescu rendezésében. Az előadás végén Dobos Imre színművészt köszöntötték pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából.

bemutato es unnep 1

A kortárs darab egy áruház alkalmazottainak nem mindennapos életét dolgozza fel, akiknek szemet szúr munkatársuk, Estelle különös viselkedése, stílusa. Rutinszerű hétköznapjaikat főnökük, Blocq halálos betegségének híre zavarja meg, aki nem lévén családcentrikus, beosztottjaira bízza vállalatait. Cserébe azonban azt kéri tőlük, hogy évente emlékezzenek meg róla valamilyen formában.

Estelle, a kétes életet élő alkalmazott ötlete, hogy készítsenek egy, a főnökük életét bemutató darabot, melyet aztán ő az álmai alapján rendez, és ötleteit, álmait, vágyait naplójában meg is írja. A naplót munkatársai megtalálják, a narrátor annak részleteiből és az alkalmazottak véleményeiből, gondolataiból, érzéseiből meséli el a történetet.

Dobos Imrét köszönti Hajdu Géza

Dobos Imrét köszönti Hajdu Géza

A két felvonásos darab tapsrendje után Dobos Imrét (a darabban Jean-Pierre, a hentespult vezetője) ünnepelték egykori és jelenlegi pályatársai és a közönség. Őt B. Piroska Klára színművésznő méltatta a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház részéről (ahol a színművész 22 évet volt színpadon), ugyanakkor tolmácsolta László Károly szavait is: „babérkoszorú helyett Dobos Imre most a szeretet és megbecsülés koszorúját kapja a közönségtől és pályatársaitól”. A Szigligeti Társulat részéről Hajdu Géza színművész köszöntötte Dobost, majd Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója átadta az ünnepeltnek a Szigligeti-gyűrűt.

Kiss Erzsébet Janka