Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bemutató és születésnap

Pénteken délután A rút kiskacsa című előadás bemutatójával kezdődött a Nagyváradi Szigligeti Színház iskolaprogramjának ünneplése, öt éve indult útjára ugyanis a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű program.

Pillanatkép az előadásból

Pillanatkép az előadásból

A Hans Christian Andersen meséjére alapuló történetet szintén az iskolaprogram keretében állították színpadra a diákszereplőkkel, és igazi jó hangulatú, könnyes-kacagtatós „örömjátékot” láthattunk a bemutatón. Zalán Tibor átdolgozásával és olykor a szereplők ötleteivel sikerült a szó jó értelmében vett időszerű előadást bemutatni, hiszen ki ne szembesült volna azzal, hogy kritizálják, mert túl sokat vagy túl keveset olvas, nem elég menő, túl alacsony vagy túl magas stb. Hattyúnak lenni nehéz egy baromfiudvarban vagy az anyókánál, hiszen mindenütt azt várják el tőled, hogy alkalmazkodj, ne lógj ki a sorból, és lehetőleg hajts hasznot is. A mindenkori rút kiskacsa pedig nem érti, miért nincsenek hús-vér barátai, de persze kacsamama is kap szemrehányást azért, hogy milyen is lett egyik utóda. Azonban a legkegyetlenebb tél is túlélhető, ha tudjuk, hogy utána valami jobb vár, és a rút kiskacsa is megtalálja helyét – a hattyúk között.

A támogatók

A támogatók

A jó hangulatú, élő zenés előadást vastapssal honorálták a nézők, kicsik és nagyok egyaránt élvezték az előadást, ami után ünneplés következett a Szigligeti Stúdió udvarán.

A stúdió udvarában összegyűlteket elsőként Czvikker Katalin főigazgató, majd Biró Rozália szenátor köszöntötte, aki Derzsi Ákossal, az Europrint Kiadó igazgatójával kezdetektől támogatta a programot. Ők adták át az új évad „Színházba járni jó” mottójával ellátott kulcstartókat is a programot támogató váradi magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal bíró iskolák és a Partiumi Keresztény Egyetem képviselőinek a beszédek után.

Diákok és csoportvezetők

Diákok és csoportvezetők
Fotók: Fülöp-Crisan Olivér

„Mi is az, amit mi nyújtani tudtunk nektek ebben az öt évben? Azt gondolom, hogy nem feltétlenül az előadások gyártása volt a fő cél. Mindannyian, a munkatársaimmal, a színészrendezőkkel, támogatóinkkal és az oktatási intézmények vezetőivel együtt megpróbálunk a kezetekbe kulcsokat adni” – fogalmazott Czvikker Katalin, aki hozzátette: a szimbolikus kulcsokkal az önismeret, az önbecsülés és az önértékelés felé nyithattak ajtókat a fiatalok, akik a jelképes kulcsok mellé szintén kulcstartókat kaptak. Ők a csoportvezető színművészektől és bábszínészektől vették át azokat sok ölelés és nevetés közepette.

Az öt év alatt öt program kezdődött, a Színház az iskolában, iskola a színházban mellett az önkéntes program, a Szigligeti Tanoda és a Báboda, a színházi táborok és az idén elkezdett nagyváradi bábos tábor, idézte fel Czvikker Katalin. „Lelket formáló alkotók vagytok” – mondta Biró Rozália szenátor, aki hozzátette, nagyváradi polgárként, szülőként és közéleti szereplőként is meggyőződése, hogy ennél nemesebb és nagyobb feladat pedig nincs. Az est hivatalosabb részének lezárása után a szórakozás következett, saját lemezlovas keverte a zenét a bulizóknak, láthattak filmet is az iskolaprogramról, és természetesen a születésnapi torta sem maradt el.

Fried Noémi Lujza

Hans Christian Andersen – Zalán Tibor:

A RÚT KISKACSA

Rendező: TÓTH TÜNDE
Koreográfus: Györfi Csaba
Zeneszerző: Bakk-Dávid László
Látvány: Cristina Breteanu
Vetítés: Ozsváth Zsuzsa
Dramaturg: Czvikker Katalin
Korrepetitor: Varga Imre
Szereplők: Bődi Csenge, Bődi Kincső, Budai Zsófia, Búzási Patrik, Csiki Roland Ádám, Dóczi Richard, Éhik Brigitta, Guba Áron Máté, Harn Sámuel Alexander, Illés Jázmin, Kapalai Gergő Márk, Kiss Dénes Botond, Kiss Virág Sára, Kiss Dóra, Nagy Tímea, Oszaczky-Butkay Gergő, Soós Anna, Szűcs Tamás, Szatmári Loretta, Trubács Vivien, Vajna Brigitta, Vas Virág, Wagner Áron, Csepei Róbert, Hanyecz Debelka Róbert, Oláh Anikó Katalin, Stéfán Bodor Mária
Zenészek: Csepei Róbert, Hanyecz Debelka Róbert, Varga Imre, + Szintén zenész: Ozsváth Zsuzsa