Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Békésen tüntettek az alkotmánymódosításért

Szombaton délelőtt tartott nyilvános gyűlést a Szövetség a Családért (Coaliţie pentru Familie) nevet viselő civil szervezet Nagyvárad Szent László (ma Unirii) terén, ahol rengetegen gyűltek össze a koalíció alkotmánymódosítását támogatva.

Fotó: A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Fotó: A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

A folyamatos eső ellenére esernyőkkel a kézben több száz ember jelent meg Nagyvárad főterén szombaton azzal a céllal, hogy támogassa a Szövetség a Családért szervezet referendumkezdeményezését, amelyet a december 11-ei parlamenti választásokkal egyszerre szeretnének benyújtani.

A szervezet 2015 decemberében megjelent előterjesztése az alkotmány 48. paragrafusának első bekezdését szeretné megváltoztatni, illetve helyreigazítani, amely a házasság intézményére vonatkozik: „A család a házastársak szabad hozzájárulással megkötött szövetségén alapszik, a felek egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén, hogy biztosítják a gyermekeik növekedését, nevelését és képzését”. A módosítás a „házastársak” megnevezést a férfi és nő közötti szövetségre cserélné.

Az idén februárban megkezdett aláírásgyűjtés eddigi eredményei alapján országosan hárommillió aláírást sikerült összegyűjteni, és a szombati nyilvános gyűlés célja az volt, hogy még több támogató megnyerésével tovább növeljék ezt a számot, lehetővé téve a népszavazás megszervezését.

A gyűlésen részt vettek a nagyváradi köz- és egyházi (az ortodox, katolikus, baptista, pünkösdista) élet hivatalos személyei is, akik – köztük Böcskei László római katolikus püspök -– felszólalásaikban egyaránt a keresztény értékek és családmodell mellett való kiállásról beszéltek. Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a kezdeményezés nem irányul senki ellen, csupán a család védelmét szolgálja.

Szamos Mariann