Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Békés(b)en tárgyaltak

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének meghívására Békéscsabán tárgyalt a Bihar Megyei Tanács küldöttsége. A Pásztor Sándor elnök vezette delegáció tagja volt Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője, az Interparlamentáris Unió (IPU) romániai elnöke, valamint Szabó József megyemenedzser, illetve a házigazdák részéről Zalai Mihály elnök, Simonka György, az IPU magyarországi elnöke, Moka Eszter, az önkormányzat jegyzője, valamint Szász Zsolt, a helyi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője.

bekes1

A felek áttekintették Bihar és Békés megye együttműködésének jelenlegi helyzetét, kiemelve, hogy további témákkal kell bővíteni a kooperációt, illetve magasabb szintre kell emelni a már létező együttműködést.

Az egyik kiemelt téma a közös határátkelők helyzete volt, melyek számát növelni kellene a Geszt és Cséfa közötti átkelő megnyitásával. Hasonlóképpen fontosnak tarja mindkét fél a már működő átkelők átjárhatóságának javítását.

bekes2

A két megyében élő nemzetiségi kisebbségeket érintő kérdésekről is szó volt az egyeztetésen, egyrészt a Biharban élő magyarság, másrészt a Magyarországon élő románok kulturális és oktatási intézményeinek tükrében.

A Békés megyei tapasztalatok hasznosak lesznek a Bihar megyei turizmus fejlesztésében, hiszen például a lovasturizmushoz vagy a kerékpáros turizmushoz szükséges infrastruktúra fejlesztésében pár lépéssel előttünk járnak, nyilatkozta Pásztor Sándor elnök. (közlemény)