Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bejegyezték az RMDSZ európai polgári kezdeményezését

Hétfőn délután bejegyzésre került az európai bizottságnál az őshonos kisebbségek védelmére vonatkozó európai polgári kezdeményezés – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatója keretében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. A kezdeményezés révén lehetővé válik, hogy körülbelül egymillió európai uniós állampolgár hét országból a bizottsághoz és a parlamenthez forduljon, és kisebbségi jogszabályalkotásra kötelezze az uniót.

Kelemen Hunor

Mint Kelemen Hunor elmondta, a bizottságtól szeptember 16-áig várnak választ a beadványra, ezt követően pedig pozitív válasz esetén elkezdhetik azt az aláírásgyűjtési folyamatot, amelyre egy esztendő áll rendelkezésükre. Reményeik szerint jövő év közepén, az új európai parlamenti választásokat követően az új bizottsághoz fordulhatnak majd az összegyűlt egymillió aláírással. „Tudjuk hogy az Európai Unió gazdasági érdekek mentén jött létre sok évvel ezelőtt, de eljött az az idő, amikor nem lehet és nem is szabad megkerülni azt, hogy európai szinten szabályozzák az őshonos kisebbségek védelmét, és a tagállamok számára kötelező előírásokat fogalmazzanak meg ezen a téren” – fogalmazott az RMDSZ-elnök, majd hozzátette – „hogyha az Európai Unió fglalkozik azzal, hogy milyen mérete és milyen hajlásszöge kell legyen annak az uborkának vagy vinetának amit a piacra visznek, akkor azt gondolom, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek is megérdemlik azt a kulturális, nyelvi, etnikai, vallási sokszínűség jegyében, hogy uniós szabályozások védelmet biztosítsanak számukra”.

Sz. G. T.