Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beiratkozások felvételire a Nagyváradi Egyetemen

Hétfőtől, azaz július 13-ától a Nagyváradi Egyetem is tárt karokkal várja a városunkba felvételizni vágyókat, nemcsak alapképzésekre, de mesteri, illetve doktori posztgraduális szakokra is.

Tegnap a központi tanulmányi osztályon érdeklődtünk a részletekről, amelyekből egyébiránt rengeteg áll mindenki rendelkezésére (természetesen román nyelven) az egyetem honlapján is: www.uoradea.ro/Admitere – itt ténylegesen szinte minden alapinformációt megtalálhatnak a felvételizni vágyók. A rend kedvéért azért a váradi felsőoktatási intézmény évről évre bővülő kínálatának sokszínűségéről valamelyest megpróbálunk számot adni.

beiratkozasok (HA FEER)

Tizenöt különféle karon, köztük, zene- és képzőművészet, építészet, jog, földrajz-turisztika, sport, elektromérnök, energetika, ipari-menedzsment, történelem, nemzetközi kapcsolatok, politológia, kommunikáció, nyelvészet, gyógyszerészet, orvostudomány, környezetvédelem, természettudomány, gazdaságtudomány, társadalomtudomány, de még ortodox teológia alapképzésekre is lehet jelentkezni a fakultások számtalan karán, szakán.

A beiratkozási díj az alapszakokra egységesen 150 lejbe kerül, a különböző egyetemi karok viszont eltérő jelentkezési, illetve felvételi intervallumot hirdettek meg, erről ajánlott idejében tájékozódni az egyetem honlapján, vagy a megfelelő fakultások titkárságain. A beiratkozások mindenesetre július 13-ától, hétfőtől kezdődnek mindenütt, de van, ahol 22-én, illetve akad, ahol 27-én érnek véget. Hétköznapokon átlagban 9–16 óra között lehet jelentkezni a különböző fakultások tanulmányi osztályain.

Az egyes egyetemi karok statisztikáit áttanulmányozva konstatálhatjuk, hogy idén szinte fele-fele arányba kerültek ingyenes, illetve fizetős helyek. Összességében impozáns, hogy a teljes nagyváradi egyetem mintegy 6500 hallgatói helyet biztosít a felsőoktatásba felvételizők részére alapképzésben, magiszteri szakon, illetve doktorin együttvéve, beleértve az úgynevezett levelező vagy távoktatási szakokat is.

Sokhelyütt diplomaverseny zajlik majd, azaz a benyújtott érettségi eredmények alapján döntenek majd a felvételizők sorsáról, más, gyakorlati szakokon viszont komoly szaktárgyi vizsgákat követelnek a jelentkezőktől (pl. orvosi, idegen nyelv, zene stb.).

Utólag kaptunk egy kiegészítő közleményt is arról, hogy a Nagyváradi Egyetem pedagógia tanszékének magyar nyelvű óvó-és tanító tanárképző szakára a beiratkozások július 13-25. között zajlanak, erről részletes információk a www.socioumane.ro honlapon olvashatók, illetve érdeklődni lehet Pető Csilla tanfelügyelőnél, a 0745/385-482-es telefonszámon.

Tóth Gábor