Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beiratkozások a magyar osztályokba

„Az előkészítő osztályokba a beiratkozás ugyan lezárult, de még mindig vannak üres helyek és várják azokat, akik esetleg nem íratták még be a gyermeket iskolába.”– mondta tegnap Kéry Hajnal (képünkön), a Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes.

beiratkozasok

Az előkészítő osztályokba a beiratkozás már a tavaszi hónapokban elkezdődött. A tanfelügyelőség februárban kezdte el népszerűsíteni a magyar előkészítő osztályokat. Ez szórólapokkal, óvodai ajándékcsomagokkal, valamit újságreklámokkal történt.

Bihar megyében a tavalyi iskolai évben (2016/2017) összesen 27 982 elemis (nulladiktól egészen negyedik osztályig) diák volt, amiből csak 6125-en tanultak magyar nyelven. Gimnáziumba összesen 23 852-en jártak, amiből 5 152-en vannak magyar diákok. A líceumok nappali tagozatán a magyar diákok száma 2 521 volt, összesen pedig 16 655. Tehát láthatjuk, hogy a diákok száma egyáltalán nem arányos a különböző oktatási szinteken.

A nyolcadikos diákoknak a megyében 1122 magyar helyet biztosított a tanfelügyelőség. 448 hely van a nagyváradi líceumokban (Ady Endre Elméleti Líceum, Iosif Vulcan Főgimnázium, Lórrántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Művészeti Líceum, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum), 84 a nagyváradi szakoktatási intézményekben(Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Traian Vuia Technikai Főgimnázium). 280 hely van előkészítve a vidéki líceumokban (Margittai Horváth János Elméleti Líceum, Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, Érmihályfalvi 1. számú Mezőgozdasági Főgimnázium, Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum), valamint 310 hely a szakoktatási intézményekben (Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, Érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasági Főgimnázium, Borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakközépiskola, illetve a Nagykágyai 1. számú Szakközépiskola). A líceumi és szakoktatásban egy intézményen belül legalább három különböző féle szakosztály működését szeretnék biztosítani.

A nyolcadikos beiratkozási kampány július 13-án, csütörtökön zárul, mikor a jelentkezések véglegessé válnak.

Kéry Hajnal ezúttal is elmondta, hogy hogyan készültek a kampányra. A nyolcadikos diákok különböző iskolák népszerűsítését nézhették, hallgathatták meg. Így szerezhettek tudomást a diákok a szakokról, és arról, hogy mikor, valamint, hogy hogyan lehet jelentkezni oda. A kampányban szerepelt még szórólapok kiosztása is, amin ugyancsak az iskolák és az iskolában levő szakok és helyek száma szerepelt. A szülőknek ismertető anyagokat és újságreklámokat készítettek.

Szabó Ödön, az RMDSZ ügyvezető elnöke kérdésünkre, hogy miként zajlott le a beiratkozási kampány a nyolcadikosoknak, azt felelte,: „A nyolcadikosok június 19-től 23-ig vizsgáztak, és az ezt követő héten tudták meg az eredményeket (június 26-án elsődleges eredmények, június 30-án pedig végleges eredmények). Július 3. és 6. között lehetett jelentkezni a már diákok által kiválasztott iskolában. Mindegyik diák legkevesebb három iskolát kellett megjelöljön. Ezek után a jelentkezések továbbküldése és azoknak ellenőrzése történik. A rendszer média szerint osztja le iskolákra a diákokat. Július 13-án válik véglegessé az eredmény. Július 18-án pedig azon különleges esetekkel foglalkoznak, mikor egy diák nem került be egy helyre sem, vagy épp nem abba az iskolába került, amelyikbe szeretett volna. Ilyenkor lehet fellebbezni, és átiratkozni.”

További fejleményekről lapunk a következő számokban bővebb információkkal tér majd vissza.

Kovács Beáta Csilla