Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beiratkozási eredmények a Művészeti Líceumban

Jóllehet hivatalosan két nap állt a végzős VIII. osztályosok számára, hogy a Nagyváradi Művészeti Líceum zenei és képzőművészeti osztályaiba jelentkezzenek, ősszel ismét élhetnek a lehetőséggel azok, akik mégiscsak a művészetek területén képeznék magukat.

beiratkozasi

A Nagyváradi Művészeti Líceum IX. osztályába május 22-én és 23-án, azaz hétfőn és kedden lehetett jelentkezni. A beiratkozások eredményeiről az iskola aligazgatónője, Rácz Eliza tájékoztatta lapunkat, közölve, hogy képzőművészet szakra a két nap folyamán 20-an, míg zene szakra 4-en jelentkeztek, tehát az összevont osztály egyelőre 24 jövendő diákból állna.

Amint azt az aligazgatónő hangsúlyozta, ez a létszám nem végleges, hiszen a hét folyamán, május 24. és 27. között zajlanak a tehetségfelmérő vizsgák, és a szeptemberi fordulóban is lehet még jelentkezni, elsősorban zene szakra.

A Nagyváradi Művészeti Líceum évekkel ezelőtt két, 28–28 diákból álló osztályt indított: egyrészt zenei képzést (klasszikus ének szak – canto, népzene-ének szak és hangszerek), másrészt képzőművészeti képzést (grafika, festészet, kerámia, illetve textil- és mintatervezés, valamint divattervezés) biztosítva. Sajnos, mivel nem sikerült létszámban két osztályt szervezni, bár a próbálkozások megtörténtek, és a jövőben is célként élni fognak, ezért a két szak összevont formában indul. A jelenleg 24 gyerekből álló létszám évkezdésig természetesen még változik, hiszen szeptember 4-én újra be lehet majd iratkozni, és szeptember 5. és 6-a után, az újabb tehetségfelmérő tesztek eredményei alapján alakul ki a végleges létszám.

Természetesen a két szak V. osztályába is lehet folyamatosan jelentkezni, amely 25 helyet biztosít a 2017/2018-es tanévre: zene szakon (gitár, mélyhegedű, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, kürt, trombon, trombita, hárfa és zongora) nem szükséges a gyerekek hangszeres előképzése, míg képzőművészet szakon (rajz, festészet, mintázás) egy 10 rajzot vagy festményt tartalmazó mappa benyújtása szükséges (de a kreativitást tükröző anyagok lehetnek akár kisplasztikák is). A sikeres tehetségfelmérő vizsga után elkezdett tanévben a főhangszer mellett a diákok további 30 perc mellék-zongora és 2 óra zeneelmélet oktatásban is részesülnek.

Részletes információkat a líceum titkárságán lehet kérni, a 0259/411-274-es vagy a 0359/802-306-os telefonszámon, valamint személyesen Rácz Eliza aligazgatónőtől a 0742/624-497-es telefonszámon.

Szamos Mariann