Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beindult a „forgalom” az ortopédián

Megérkezett a mínuszokban bővelkedő igazi tél. A hó, a víz – ahol nem lett eltakarítva – ráfagyott az utakra, járdákra, megnehezítve a közlekedést. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kemény télben mennyire nőtt a síkossá vált utakon, járdákon bekövetkezett balesetekből származó csonttörések száma, illetve milyen javaslatokat adnak a szakemberek ezek elkerülésére.

Az ortopédián (Archív felvétel)

Az ortopédián
(Archív felvétel)

Dr. Faragó György, a Bihar megyei kórház ortopéd főorvosa péntek délelőtt még azt nyilatkozta a Reggeli Újságnak, hogy egyelőre nincs a szokásosnál több esetük az ortopédia sürgősségi osztályán. „Január 2-án volt több esetünk, akkor az ünnepi dorbézolás, verekedések miatti csonttöréseket kellett ellátnunk. Egyébként a napi átlag kb. 60–70 eset a sürgősségi ellátásban, de ezek között egyetlen csonttörés sem a síkos utak miatt történt” – részletezte Faragó doktor, aki péntek délután már azt nyilatkozta lapunknak, hogy déltől egyre több olyan páciens érkezett hozzájuk, akik a csúszós utak miatt szenvedtek végtagtöréseket. „Sorra érkeztek váll-, csípő- és bokatörésekkel az emberek az ortopédia sürgősségi osztályára, ám így sem volt nagy torlódás” – fogalmazott Faragó.

Dr. Faragó György

Dr. Faragó György

A főorvos hangsúlyozta, hogy pénteken sokan a vízkereszt ünnepe miatt indultak templomba, és nem törődve az időjárási viszonyokkal a legszebb lábbelijüket vették fel: „Ilyenkor a fényesre vikszolt, bőrtalpú, nem éppen a téli időjárási viszonyoknak megfelelő cipőt veszik fel az emberek, és ennek meg is van a következménye, ugyanis a bőrtalpú vagy kényelmetlen, magas sarkú cipők a legcsúszósabbak, legveszélyesebbek ebben az időszakban”. Azt is megtudtuk tőle, hogy 36 évesektől egészen 85 évesekig érkeztek hasonló problémákkal hozzájuk. Persze az eseteknek több mint fele az időseket érintette, akik az ezzel a korral járó csontritkulás miatt inkább csípőcsonttörést szenvedtek. A hétvégén hat, súlyosan sérült személyt utaltak be a megyei kórházba, őket meg is kell műteni.

Faragó doktor az ilyen balesetek elkerülésére azt javasolja a lakosságnak, hogy elsősorban a téli viszonyoknak megfelelő lábbelit viseljenek, és figyeljenek oda, hogy lehetőleg ne „bizonytalan talajra” lépjenek. A másik legfontosabb dolog, hogy az idősebbek lehetőleg maradjanak otthon, és csak akkor hagyják el ilyen időben a lakást, ha nagyon muszáj.

Sükösd T. Krisztina