Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beindítják pénteken a távfűtést

Bár a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. (CET) szinte a csőd szélén áll, sikerült a helyi önkormányzatnak ideiglenesen kirángatnia azt a kátyúból. Hétfőn megérkezett az első szénszállítmány Magyarországról, és pénteken reggel beindítják a távfűtést a megyeszékhelyen. A részletekről a CET vezérigazgatójával, Florinel Dragoş Gligorral és Delorean Gyula RMDSZ-es önkormányzati képviselővel beszélgettünk.

beinditjak 1

Az első szénszállítmány hétfőn érkezett

Mint a CET igazgatója hangsúlyozta, a távfűtést csak akkor indíthatják be, amikor három egymás utáni éjszaka (18 és 6 óra között) 10 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Jelenleg pedig a keddről szerdára virradó éjszaka felelt meg a meteorológiai prognózis szerint ennek a követelménynek, és mivel az előrejelzés szerint marad a hideg idő, pénteken beindítják a távfűtést Nagyváradon. Gligor hozzátette, a tulajdonostársulások akkor nyitják meg a fűtési csapot, amikor akarják, illetve amikor a lakóközösség többsége rábólint. Ez ugyanis ismét nagy anyagi terheket ró majd a családi kasszára, és sokan inkább fagyoskodnak, hogy spórolhassanak. Hogy hányan köttették le magukat a távfűtésről, erre egy későbbi cikkünkben visszatérünk, mert az igazgatónak le kell ellenőriznie a pontos adatokat, de azt érdemes tudni, hogy a gigakalória ára az idén a tavalyihoz hasonló marad, azaz 256 lej lesz.

beinditjak 2

Florinel Dragoş Gligor

Mint Gligor elmondta, egy fűtési idényben legalább 140–150 ezer tonnányi szénre és 20 ezer tonnányi kőolajra van szüksége a hőerőműnek, hogy a téli szezonban fűteni tudjon. Ehhez képest jelenleg 60 ezer tonnányi szenük van tartalékban, még 12 ezer saját tartalékban, szerződés alapján pedig 75 ezer tonna szén érkezik egy magyarországi cégtől havonta, és szintén havonta 50 ezer tonnányi Almaszegről (Voivoziról), illetve a Zsil völgyéből havi 30 ezer tonnányira van szerződésük. E mellett kőolajat is használnak. Ebből jelenleg csak 700 tonnányi van raktáron, miközben egy fűtési idényre legalább ennek a harmincszorosára van szükség. Ellenben lépéseket tettek a télire szükséges kőolajmennyiség beszerzésére.

beinditjak 3

Delorean Gyula

Delorean Gyula önkormányzati képviselő véleményét is kikértük e témában. Mint részletezte, a hétfői városi tanácsülésen egy újabb költségvetési kiegészítési határozatot hozott az önkormányzat a hőerőmű javára, mégpedig oly módon, hogy olyan típusú költségvetésektől, amelyek biztosan nem fognak időben megvalósulni az idén – ilyen például a városi strand területén az Aquapark megépítésének az elkezdése vagy egyéb programok –, átcsoportosítottak 7,3 millió lejt, és azt átadták a Nagyváradi Hőerőműnek. „Ezzel együtt eddig 17 millió lejt adtunk a CET-nek, és a következő év költségvetéséből is biztos fogunk majd annyi pénzt juttatni ismét számára, hogy megoldja a tüzelőanyag-vásárlást tavaszig” – fogalmazott Delorean. Mint hozzátette, kb. két hete volt egy önkormányzati költségvetés-módosítás, illetve egy másik is, amely kimondottan a hőerőmű büdzséjének a megszavazására vonatkozott. „A kettő egymással összefügg, mivel a jelenlegi jogi eljárás szerint átalakítás alatt van a CET, ezért nem szabad semmiféle más kereskedelmi tevékenységet kifejtenie, mint amit megenged a felszámolóbiztos, ezért nem tud akkora összeget előteremteni, hogy a téli tüzelőt beszerezze. Emiatt a váradi önkormányzat ezelőtt két hónappal már hozott egy határozatot, amikor 10 millió lejt adott a hőerőműnek szénvásárlásra, ezt Magyarországról szerezték be, és nyilvánvaló, hogy ez az összeg nem elég egy egész fűtési szezonnyi tüzelőre. Számításaink szerint kb.23,8 millió lejnek kellene lennie a CET költségvetésében, hogy azt meg tudja vásárolni a 2013/2014-es téli szezonra” – magyarázta Delorean Gyula, aki arra is kitért, hogy a felszámolóbiztos még nem nyilatkozott arról, hogy milyen formában kell kifizetnie a hőerőműnek a tartozásait, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy végérvényesen csődeljárást indítanak-e a cég ellen. „Erre a döntésre várunk. Személyes véleményem szerint viszont a csődeljárás legalább tavaszig nem fog megtörténni” – nyilatkozott Delorean, hozzáfűzve, hogy amennyiben mégis csődeljárás indulna a CET ellen, akkor a váradiak megfagyhatnának otthonaikban. „A lényeg, hogy a helyi önkormányzat mindenképpen meg akarja oldani a nagyváradiak távfűtését, és ezt a költségvetés-módosítást azért szavaztuk meg, hogy a fűtési szezonra a szükséges összeg biztosítva legyen. Ha pedig az önkormányzat a megtermelt hőenergiára nem adna támogatást, akkor bezárhatnánk a hőerőművet, és megfagyhatnánk”– fogalmazott Delorean, hozzátéve, hogy az önkormányzat nem módosította a gigakalória árát, az a tavalyihoz hasonló marad, egy csődeljárás szélén lévő cégnek pedig elmondása szerint nincs is lehetősége ármódosításra.

Arra is rákérdeztünk, hogy a nemrég megalakult Termoficare Zrt.-nek mi a feladata, Delorean Gyulától megtudtuk, hogy csak a megtermelt hő szállítását biztosítja, pontosabban hőt szállító vállalat. Ez kezeli azt a szekunder vezetékrendszert, amely a városban a távfűtést szolgáltatja. A hőerőműnek pedig a hő- és villamosenergia-termelés a feladata. Egyszóval azt a távvezetékrendszert vette át a Termoficare Zrt., amellyel a háztartásokba eljut a meleg víz. A számlákat is a Termoficare Zrt. rendezi, illetve a hőszolgáltatásra is az új cég adja ki a számlát a lakosságnak.

Sükösd T. Krisztina