Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Behálózzák a központi „kísértetkastélyt”

A jövő hét folyamán dől el, melyik cég végzi el azokat a biztonságvédelmi munkálatokat, amelyek során a váradi központ egyik szégyenfoltját, az egykori pénzügyi palotát új védőhálóval borítják be, a betört ablakokat, ajtókat pedig kicserélik, tudtuk meg tegnap Pásztor Sándortól, a Bihar Megyei Tanács elnökétől.

behalozzak 1

A Fő (ma Republicii) utcán levő impozáns épületet 1899-ben építtette a mizerikordiánus rend akkori váradi perjele, Wimmer Julián. A második világháború végéig az ingatlan a római katolikus egyház tulajdonában volt, a kommunista éra alatt azonban államosították, és járóbeteg-gondozót működtettek benne. Az 1989-es rendszerváltást követően életbe lépett restitúciós törvények alapján a nagyváradi római katolikus püspökség vissza is igényelte jogos tulajdonát, azonban – noha első fokon a bíróság megalapozottnak vélte ezt az igényt, és az egyháznak ítélte az épületet – a Bihar Megyei Tanács 2014-ben megfellebbezte ezt a döntést, és mai napig érthetetlen módon sikerült kieszközölniük a perújrafelvételt az ingatlan tulajdonjogának kimondásában. Évek óta tart tehát ez a jogi hercehurca, miközben a megyeszékhely egykor gyönyörű műemléképülete ebek harmincadjára jutott.

behalozzak (TARTALEK)

A megyei tanácselnök elmondta, a törvények előírta procedúra szigorú betartása után azonnal nekikezdenek a lepukkant ingatlan ideiglenes rendbetételének, ugyanis a monumentális épület nemcsak csúf, de balesetveszélyes is.

Mindenekelőtt új, fehér védőhálóval kell beborítani az egész épületet, megszüntetni az ott található „ultraközponti” csövestanyákat, illetve pótolni a betört ablakszemeket. Mindezekre a munkálatokra 100 000 lejt szán most a megyei tanács. A tervek szerint ezeket a balesetvédelmi és a városkép esztétikáját szem előtt tartó munkálatokat szeptember végéig, október elejéig be kell fejezni. Az egykori pénzügyi palota pere jelenleg a Legfelsőbb Bíróság előtt van, októberben lesz a következő tárgyalás, ahol remélhetőleg megszületik a végleges és igazságos ítélet. Hogy ezek után mi lesz a hatalmas, központi kísértetkastély sorsa, azt majd azok döntik el, akik megnyerik ezt az évek óta húzódó, több mint furcsa pereskedést.

Szőke Mária